Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Vi hade kunnat hitta fler fall"

Publicerad 2013-05-15

"Undviker att ta upp samhällsproblem" "Jag tycker att vi har visat att så är fallet, men det är upp till tittarna att avgöra, säger Janne Josefsson.

Kvällens Uppdrag Granskning jobbar efter tesen att svenska journalister undviker att ta upp verkliga samhällsproblem i syftet att framhäva människors lika värde.

– Jag tycker att vi har lyckats visa att så är fallet, säger programledaren Janne Josefsson.

Hängdes ut "Hade någon sagt för några år sedan att jag skulle vara med i Uppdrag Granksning hade jag skrattat" säger Stefan Gunnarsson.

"Så ska det låta"-pianisten Stefan Gunnarsson, 44, ombads vara med i enkät i Norrbottens-Kuriren om "Ett Norrbotten för alla".

Han berättar i Uppdrag Granskning att han tackade nej och sa att han "absolut inte ville medverka i kampanjen" då han trodde att den skulle motverka sitt syfte.

När han sedan öppnade tidningen dagen efter såg han en bild på sig själv, och vid frågan "Ställer du upp för ett Norrbotten för alla?" var hans svar "Absolut inte".

– Jag blev väldigt illa berörd och tänkte att det där kan få folk att tro en massa dåliga saker som inte stämmer, säger han.

Fallet är ett av tre som tas upp i kvällens program.

"Allvarliga faktafel"

De andra två rör en debatt på Aftonbladets kultursida mellan journalisten Martin Aagård och Somaliakännaren Per Brinkemo, samt ett avsnitt av radioprogrammet Konflikt som sändes i P1 2009 som i sin tur ifrågasätter ett tidigare reportage på Sveriges Radio som uppgav att en man på en svensk fritidsgård rekryterade unga somalier till en militant grupp.

– När det gäller Konflikt visar vi på att rykten och sägner blandas och att de har allvarliga faktafel som alla går ut på att bekräfta deras tes, att det inte är så farligt i Rinkeby som det påstods, säger Janne Josefsson.

"Brännmärker Brinkemo"

Vilket av de tre fallen tycker du själv bekräftar tesen om att svensk media undanhåller saker i det goda syftet mest?

– Det grövsta och allvarligaste är det som brännmärker Per Brinkemo, där en reporter på Aftonbladet mer eller mindre målar ut honom som Sverigedemokrat, säger Janne Josefsson.

Hur vanligt tror du att det är att media gör så här i "det goda syftet"?

– Det händer. Vi hade absolut kunnat hitta fler fall.

Och vad tror du att det gör med svensk journalistik?

– Det är upp till tittarna att avgöra.