Känd skådespelare vägrar betala skatt

Hollande trodde inte de rika skulle våga klaga

Är Francois Hollandes rikemansskatt på väg att slå tillbaka mot socialistpresidenten?

Sedan skådespelaren Gerard Depardieu köpt hus i Belgien för att undgå skatt så har en infekterad strid utbrutit i Frankrike.

Depardieu, 63, är inte den förste som flyttar till Belgien för att slippa betala 75 procent i marginalskatt. Men han är definitivt den med mest stjärnstatus. Och den som gjort ett offentligt spektakel av sitt beslut.

Sedan franske premiärministern Jean-Marc Ayrault kallat Depardieus beslut för "patetiskt" och "opatriotiskt" svarade huvudrollsinnehavaren från Cyrano de Bergerac - och massor med andra filmer och pjäser - med att skriva ett ilsket offentligt brev till premiärministern där han hotar att skicka tillbaka sitt franska pass.

– Vi har inte samma hemland längre, skriver Depardieu. Jag har ingen anledning att bo kvar här. Jag kommer att fortsätta älska Frankrike och dess folk som jag delat så många känslor med.

"Straffar framgång"

Han hävdar också att han under sina 45 yrkesverksamma år alltid gjort rätt för sig och betalat 1 200 miljoner kronor i skatt. Depardieu anklagar Hollande och socialisterna för att straffa "framgång, kreativitet, talang och allt som är annorlunda".

Han har köpt hus i den belgiska gränsbyn Nechin, bara 800 meter från den franska gränsen. En by där nästan en tredjedel av invånarna är fransmän. Så uppenbarligen vill Depardieu ha nära till sitt gamla hemland trots att han ansökt om belgiskt medborgarskap.

Löftet att chockhöja skatten för de som tjänar över tio miljoner kronor per år var ett av socialistledaren Hollandes främsta vallöften under vårens valrörelse. Marginalskatten på 75 procent som ska börja gälla från nästa år är överlägset högst i Europa. Samtidigt höjs också arvs- och förmögenhetsskatten.

I Belgien betalar medborgarna ingen förmögenhetsskatt. Högsta inkomstskatten är 50 procent.

Symbolvärde

Rikemansskatten kom inte till för sin enorma potential att dra in pengar till statskassan utan för att lättare få vanliga människor att svälja den beska medicinen av nedskärningar i den offentliga servicen och skattehöjningar som krävs för att få landet på fötter.

Skatten har ett stort symbolvärde för att visa att även de rika måste vara med och betala i skuldkrisens spår. Att alla drabbas.

Hollande hade räknat med att de flesta hellre skulle betala skatten än att offentligt klaga eller flytta. Skamfaktorn skulle få de rika att solidariskt ställa upp.

Skam är också en taktik Hollande använt för att stämpla de som flyttar. Miljardären Bernard Arnault fick utstå mycket spott och spe från socialisterna när det i september avslöjades att han ansökt om belgiskt medborgarskap.

Skrämma bort

Men i kölvattnet av den folkkäre Depardieus utbrott har många i etablissemanget och i högerpartiet UMP vågat luftat sin kritik av den höga skatten. Hollande anklagas för att "sänka Frankrike" och för att skrämma bort talang och entreprenörer.

Arga socialitiska parlamentariker svara med att föreslå att Frankrike ska införa en regel liknande den i USA som tvingar medborgare att betala skatt i hemlandet var de än bor.

Hollande har inte visat några tecken på att backa. Tvärtom. Han räknar med att de många miljoner arbetslösa och lågavlönade fransmän som röstade fram honom inte känner någon större sympati med miljonärerna. I media kan det framstå som att två lika starka åsikter står mot varandra. Men i de breda folklagren är skatten populär.

Till saken hör att Depardieu under valrörelsen sågs kampanja för dåvarande högerpresidenten Nicolas Sarkozy.