Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Planerade vattenkrig – greps av polis

Publicerad 2011-08-15

20-åringen från Colchester i England ville organisera ett stort vattenkrig i staden.

Det gillade inte polisen.

I fredags greps han för planerna.

20-åringen använde sig av både facebook och Blackberry messenger service, BBM, för att sprida sina planer på ett stort vattenkrig i Colchester, skriver the Guardian.

Det gillade inte polisen i Essex, och i fredags – samma dag som vattenkriget var planerat till – greps 20-åringen. Han misstänks nu för att ha uppmuntrat till brottslig verksamhet och kommer att ställas inför rätta i september. Fram till dess har 20-åringen släppts mot borgen.

BBM användes under kravallerna

BBM var det kommunikationsverktyg som polisen misstänker användes för att organisera de kravaller som drabbade flera engelska städer under förra veckan. Men en talesman för polisen vill inte kommentera om polisen i Essex har övervakat BBM sedan dess.

– Essexpolisen använder de medel som krävs oavsett brott och oavsett var utredningen leder oss,  säger han till the Guardian.

Storbritanniens premiärminister David Cameron sa i förra veckan att Storbritannien kan komma att stänga av folk som misstänks planera kriminella handlingar från sociala medier som Twitter och Facebook.

– När folk använder sociala medier för att skapa våld måste vi stoppa dem, sa han då.

Under 2008 anordnades stora vattenkrig i flera brittiska städer med hjälp av sociala nätverk. De flesta av vattenkrigen var lugna.