Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Piraterna har splittrat familjen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-03

Familjens anhöriga förhandlar om lösen med piraterna

drömresan blev en mardröm Den danska familjen Quist Johansen kidnappades förra fredagen i vattnen utanför Somalia och befinner sig nu i piraternas våld. Här äter mamma Marie, pappa Jan, barnen Rune, Hjalte och Naja samt svenske vännen Mikael Sundvisson middag ihop i hamnen i Madeira.

Den kidnappade familjen Quist Johansen har skilts åt av piraterna.

Nu hotar kidnapparna med att döda familjemedlemmar om militären griper in.

Den danska trebarnsfamiljen ska i går kväll ha förts ombord på ett stort piratfartyg. Där hålls de nu som fångar tillsammans med en rad andra kidnappningsoffer.

– De är på samma fartyg, men på olika ställen, säger Ibrahim Harawo, som enligt egen uppgift är en del av besättningen på fartyget, till norska VG.

Styrs av pirater

Familjen Quist Johansen tillfångatogs av Somaliska pirater förra torsdagen. Nu ska de ha förts till en hamn i Puntland, en självstyrande region i nordöstra Somalia. Enligt uppgifter befinner sig familjen nu nära hamnen Bender Bayla, i ett område som styrs av piraterna.

Förhandlar med piraterna

Norska VG har pratat med en talesman för piraterna, Qodaar Ali-Yare.

– Om de danska styrkorna försöker med en specialoperation kan det sluta med att liv går förlorade. Jag ber danska myndigheter att välja förhandlingar framför en militäroperation, säger han till tidningen.

Tillsammans med en professionell säkerhetsfirma ska den kapade familjens anhöriga nu förhandla med piraterna. Troligen kommer det att handla om lösensummor i miljonklassen.