Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Här hotas huset av vårfloden

Publicerad 2011-06-11

Norska familjen tvingaes avbryta semestern för att rädda sitt hem

Den norska familjen var på semester. Då svämmade älven över – och nu hotas deras hus.

– Det var extra jobbigt att få det här beskedet när vi var så långt hemifrån, säger husägaren till VG.

Norge har drabbats av en svår vårflod orsakad av höga temperaturer och kraftigt regn. I går var flera stora vägar avstängda i mellersta delen av landet, däribland E6 och E16.

”Inte roligt”

Huset i Gudbrandsdalen ovan ligger nära en biflod till älven Lågen. Vattendraget är en av många i dalen som har svämmat över. Älven närmade sig huset allt mer och har nu grävt sig in under det. Familjen som bor i huset var på semester långt söderut när de nåddes av beskedet.

– Det är klart att det är inte roligt att få ett sådant meddelande. Det är extra tufft att vi är så långt borta. Nu blir det riktigt bra att komma hem så vi kan se hur det ser ut, säger husägaren till VG.

Bilden ovan togs i går. Byggarbetare har jobbat hårt över natten för att rädda huset. Ägaren är på väg hemåt.

Regnet avtar

I dag har regnandet avtagit och situationen ser lite bättre ut i dalen.

– I Gudbrandsdalen minskar vattennivån i tillflöden, men i huvudsak är floden lika hög, säger kommunikationsdirektör Erik Johnsen i Norges vattendrags- og energidirektorat till AP.

Vattennivåerna är fortsatt höga i Nordnorge.

– Om det inte finns plötsligt mycket mer regn kan översvämningar ha kulminerat, säger Erik Johnsen.

Snö och kraftiga regn

Enligt meteorologen Espen Biseth Granån blir det bara mindre regnmängder i Norge i dag. Men milt väder i fjälltrakterna gör att det ändå är fortsatt risk för höga vattenflöden.

– Det är snön, tillsammans med kraftiga regn som har lett till den här situationen. På väderstationen på Juvasshø, som ligger på cirka 1900 meters höjd, är det plusgrader. Det är klart att det bidrar till översvämningarna, säger Biseth Granån till VG Nett.