Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Säkerhetsrådet måste uttrycka världens avsky”

Publicerad 2011-06-20

EU kommer att utöka sanktionerna mot Syrien.

Och den brittiska utrikesministern, William Hague, kräver nu att president Bashar al-Assad antingen genomför en reform, eller avgår.

Carl Bildt, M, utrikesminister.

Efter president Bashar al-Assad tv-sända tal på måndagen utbröt nya demonstrationer i Syrien.

Enligt aktivisterna måste den tre månader långa kampen för demokrati fortsätta.

Presidentens tal kritiseras också av människorätt-advokaten Anwar al-Bunni, som förra månaden släpptes ur fängelset efter fem år.

– De huvudsakliga kraven från folket nämndes inte, och att det är politisk kris ignorerades, säger han till AFP.

Han menar att den politiska lösningen måste baseras på att militären drar sig tillbaka från städerna och börjar respektera människors rätt till fredliga demonstrationer.

EU utökar sanktioner

EU:s utrikesminister säger efter presidenttalet att de kommer att utöka sanktionerna mot al-Assad. Flera peroner och företag kommer nu eventuellt att få sina tillgångar frysta, utöver al-Assad och hans närmaste.

Storbritanniens utrikesminister William Hague kräver att al-Assad antingen avgår eller genomför en reform. Efter talet twittrade Hague om sin besvikels.

– Ett oövertygande och otillfredsställande tal av president Assad. Lite nytt om när och hur reformer ska genomföras, och om när och hur våldet ska ta slut, skriver han.

Bildt kritisk till säkerhetssrådets tystnad

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är EU:s sanktioner det näst bästa, efter en global konfiskering av tillgångarna som måste komma från FN. Bildt menar att det är viktigt för världen att visa sin avsky när situationen i Syrien nu har förvärrats.

– Säkerhetsrådets måste uttrycka världens avsky av det som händer. Deras tystnad kan ses som att de indirekt tolererar det som händer i Syrien, och det är oacceptabelt, säger han till media.

Han menar att det är en svår situation med sanktioner som eventuellt ska utökas samtidigt som säkerhetsrådet är tysta i frågan.

Minst 1 300 döda

Eftersom Syrien har förbjudit utländsk media att vistas i landet är det mycket svårt att verifiera de olika uppgifter som släpps av regimen och aktivisterna i landet.

En grupp för syriska rättigheter uppger, enligt Reuters, att minst 1 300 civila har dödats och 10 000 häktats sedan i mars.

En annan syrisk grupp som bevakar de mänskliga rättighetena säger att över 300 poliser och soldater också har dödats i striderna.