Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

AU erkänner inte libyskt rebellråd

Uppdaterad 2011-08-27 | Publicerad 2011-08-26

Enligt Sydafrikas president Jacob Zuma har rebellerna ännu inte kontrollen över Tripoli – och kan därför inte erkännas som landets ledare.

Samtidigt hoppas rebellernas ledare i Tripoli ha tillfångatagit Gaddafi inom 72 timmar.

Afrikas ledare samlades idag i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att diskutera läget i Libyen.

"Skyldig honom tjänster"

Sydafrikas president Jacob Zuma slog i ett tal fast att unionen än så länge inte erkänner NTC, det libyska rebellrådet, som Libyens styrande makthavare. Anledningen är att rebellerna enligt Zuma ännu inte har kontroll över huvudstaden.

20 afrikanska länder har dock individuellt erkänt övergångsrådet, rapporterar TT.

– AU:s freds- och säkerhetsråd är tyngt av länder som har stöttat Gaddafi eller är skyldiga honom tjänster. De kommer inte att erkänna NTC, säger en västerländsk diplomat med insyn i förhandlingarna till TT.

Inom tre dygn

Samtidigt sätter rebellerna trots striderna just nu ihop en interimregering i Tripoli. Abdel Majib Mlegta, ledare för rebellernas insats i huvudstaden, säger till nyhetsbyrån AFP att rebellerna har kontroll över 95 procent av Tripoli.

– Det finns bara ett fåtal motståndsfickor kvar.

Rebellchefen säger till AFP att han hoppas ha full kontroll över huvudstaden samt ha tillfångatagit Gaddafi inom 72 timmar.

Gömmer sig

I natt bombade Nato Gaddafis födelsestad Sirte, 36 mil öster om Tripoli. Rebellstyrkorna har ökat trycket mot staden, men ska enligt nyhetsbyråerna möta hårt motstånd från Gaddafis anhängare.

Än så länge vet ingen var Gaddafi gömmer sig, men enligt rykte ska han ha gömt sig i just Sirte.