Den mytomspunna Jättebrugden

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-15

Är det ett havsodjur, ett sjömonster, en dinosaurie?

Jättebrugden utanför Sveriges västkust är ett av våra mest mytomspunna djur.

– Fantasierna blev ett sätt att förklara, säger folklivsforskaren Ebbe Schön.

Bibelmonstret i svenska vatten

Vi är många som inte känner till att den finns - jättefisken som gapar runt utanför Sveriges västkust. Brugden väger 4 ton, kan bli 15 meter lång och konkurrerar med valhajen om titeln världens största fisk.

Havsodjur

Förr i tiden trodde man att brugden var ett odjur. Sjömän som fick syn på delar av fiskens enorma rygg trodde att de hade sett ett vidunder. Det talades om en drakorm utanför Bohusläns kust.

År 1740 skriver Linnés lärljunge Pehr Kalm: ”ibland kommit ett stycke från botten upp ur vattnet och då skall hava stått ända rak och upprätt till en karls längd över vattnet, samt i övrigt varit så tjock och stor som en timmerstock. Huvudet på honom skall varit svartgråaktigt”.

Folklivsforskaren Ebbe Schön berättar att det i skrifter talas om en drakorm i övre Gullmarsfjorden som var så stor att den blockerade delar av fjorden.

Brugden gav näring till historier, som levde vidare av sig själva. Sägnerna fyllde en psykologisk funktion hos tidens människor.

Havsodjur – en populär skröna

– Man hittade på egna förklaringar till sånt man inte förstod. Vandringsmotivet om havsodjur användes över hela världen, som en varning för farliga vatten och ett sätt att förklara syner. På den tiden fanns ingen belysning i båtarna och inte heller glasögon. Fantasierna blev ett sätt att förklara de vaga synintrycken, säger Ebbe Schön.

Egentligen rörde sig vanliga djur bakom synvillorna: bäver, störfisk, simmande älgar och brugden. Sjöodjuret Nessie, som sågs första gången 1933 i skotska sjön Loch Ness, tror forskare helt enkelt var en simmande älg följd av en hoppande stör.

Och i dag vet vi att havsmonstret utanför vår västkust är en brugd och inget annat.

Källa: Wikipedia, Jonas Wahlström, Ebbe Schön,