Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Därför är Ryssland vän med Sverige igen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-09

Rysslandsexpert: Svenskt ja till gasledningen i Östersjön var avgörande

Ett svenskt ja till rysk gas gjorde susen.

När statsminister Reinfeldt träffar president Medvedev i Moskva i dag är relationen bättre än på länge.

– Att Sverige gav grönt ljus till Nord Stream har definitivt spelat in, säger Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin.

Näringsminister Maud Olofsson och Rysslands president Dmitrij Medvedev log i kapp. Medvedev hade på sig knappen med klimatbudskapet om 2-gradersmålet – en present från Olofsson. Det var toppmöte mellan EU och Ryssland på Grand Hotell i Stockholm. Efteråt var alla nöjda.

– Det finns inga problem, sa Dmitrij Medvedev.

Det var den 18 november 2009. Bara någon månad tidigare ville Medvedev inte alls komma till Stockholm. Han ville att toppmötet mellan EU och Ryssland skulle hållas i Bryssel – inte som brukligt i EU:s ordförandeland.

”Starkt diplomatspråk”

Relationen mellan Sverige och Ryssland hade nått bottennivå. Till skurk utpekades utrikesminister Carl Bildt. Hans jämförelse mellan Rysslands invasion i Georgien i augusti 2008 och Hitlers agerande under andra världskriget blev för mycket. Men i själva verket var det som stod i Carl Bildts blogg bara droppen.

Redan under våren 2008 beskrev ryska utrikesministeriet på sin hemsida relationen till Sverige som en relation "som inte hade nått sin fulla potential".

– Det är väldigt starkt diplomatspråk. En sådan skrivning har man inte till något annat nordiskt land. Det finns inte ens när förhållandet till de baltiska staterna beskrivs, säger Carolina Vendil Pallin, som leder Rysslandsprojektet vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

Bakom skrivningen fanns flera förklaringar:

Svensk kritik mot situationen för de mänskliga rättigheterna i Ryssland.

Svensk fristad för den tjetjenska webbservern Kavkazcenter. Ryssland har krävt att servern ska stängas ner. Den svenska hänvisningen till att grundlagen inte tillåter något sådant har setts som ett svepskäl.

Svenskt (och polskt) initiativ till det "östliga partnerskapet". Ett partnerskap som ska stärka relationen mellan EU och de forna Sovjetstaterna Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland.

Men framförallt irriterades ryssarna över att Sverige förhalade den planerade gasledningen genom Östersjön, Nord Stream.

Fick rejäl bakläxa

I februari 2008 fick bolaget, som till 51 procent ägs av statliga ryska gasjätten Gazprom, en rejäl bakläxa av den svenska regeringen. "Avgörande redovisningar" saknades i Nord Streams ansökan om tillstånd för gasledningen. Ytterligare beskrivningar av miljökonsekvenserna krävdes. I Sverige pågick dessutom en diskussion om gasledningens säkerhetspolitiska aspekter. Skulle gasledningen föra med sig ökad rysk militär närvaro i Östersjön?

– Det här har definitivt varit en av de stora stötestenarna i relationen mellan Sverige och Ryssland. Sverige är inte beroende av rysk energi vilket gör att vi är friare i våra kommentarer gentemot Ryssland. Där tyckte man att vi förhalade processen, säger Carolina Vendil Pallin.

Att få ner den 122 mil långa ledningen med start i ryska Viborg och mål i tyska Greifswald är av största vikt för ryska Gazprom. Och det som är viktigt för statliga Gazprom – det är viktigt för Ryssland.

– Ledningen är ett viktigt sätt för Gazprom att komma undan den transitproblematik man har, bland annat med Ukraina. Man blir mer oberoende, säger Vendil Pallin.

Samtal från Putin

Söndagen den 1 november förra året kom ett samtal till statsminister Fredrik Reinfeldt. Det var från Rysslands premiärminister Vladimir Putin. Den svenska miljöprövningen av gasledningen genom Östersjön var äntligen klar och Putin ville bara säga hur viktig frågan är för Ryssland.

Fyra dagar senare höll miljöminister Andreas Carlgren presskonferens och meddelade att Sverige inte längre ser några hinder för gasledningen.

I slutet av november hölls toppmötet mellan Ryssland och EU på Grand Hotell i Stockholm. Efteråt var alla nöjda. Gammalt groll mellan Sverige och Ryssland slätades över.

– Samtalen i går och i dag vittnar om att det finns en vilja att utveckla förbindelserna. Det finns inga problem, sa president Dmitrij Medvedev och bjöd in Fredrik Reinfeldt till Moskva.

I dag sker besöket.

Hur är relationen mellan Sverige och Ryssland?

– Den är absolut bättre. Bara att man genomför besök på så här hög nivå är ett tecken på det. Men samtidigt ska vi komma ihåg att Sverige är ett så litet land. Vi finns knappt med på deras radar. Vad är viktigt i Moskva? Det är relationen till USA, Nato och de största EU-medlemsstaterna. Det är väl bra med ett handelsutbyte med Sverige. Men det står inte högst på agendan av förklarliga skäl, säger Carolina Vendil Pallin.

Fakta: Nord Stream

Ledningen ska gå mellan Viborg i Ryssland och Greifswald i Tyskland.

Längd: 122 mil och består av två parallella ledningar. Runt 60 mil kommer att gå genom svensk ekonomisk zon.

Den första ledningen ska vara färdig 2011. Den har en kapacitet om 27,5 miljarder kubikmeter gas per år. Den andra ledningen väntas bli klar 2012 och kommer att ha en årskapacitet på omkring 55 miljarder kubikmeter.

Ledningen ska kunna förse 25 miljoner hushåll i Europa med el.

Ledningen byggs av konsortiet Nord Stream AG som bildades i december 2005. Ryska Gazprom äger 51 procent av andelerna, tyska Wintershall Holding AG och E.ON Ruhrgas AG äger vardera 20 procent, holländska Nederlandse Gasunie äger nio procent av andelarna.