Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Polisen tvingade 16-årig tjej klä av sig

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-17

Justitiekanslern kritisk: "de har haft det som rutin"

Polisen i Lund tvingade en 16-årig flicka att klä av sig naken i ett rum med glasdörr där alla som passerade kunde titta in.

Justitiekanslern är starkt kritisk.

– De har haft som rutin att klä av folk.

Den 16-åriga flickan var på en fest i Lomma utanför Malmö i februari förra året. Hon hade blivit trött och gått och lagt sig när polisen kom till lägenheten. Eftersom de misstänkte att hon var narkotikapåverkad tog de med sig henne till polisstationen.

Fick klä av sig

På stationen tvingade poliserna flickan att klä av sig naken. I rummet fanns två kvinnliga poliser, men i dörren satt ett glasfönster där alla som passerade kunde titta in. Enligt flickan befann sig flera manliga poliser utanför.

Hon kände sig kränkt av behandlingen och anmälde saken till Justitiekanslern (JK).

Efter att ha granskat ärendet är JK starkt kritisk.

– Det fanns inga skäl att hon skulle klä av sig. Misstanken gällde att hon skulle vara påverkad av narkotika, inte att hon skulle ha narkotika på sig. Då finns det inga skäl till en kroppsbesiktning, säger handläggaren Katarina Berglund Siegbahn vid JK.

"Inte acceptabelt"

Hon säger att det är "ytterst sällan" det är motiverat att någon ska klä av sig naken.

– Här har det dessutom skett i ett utrymme där det finns en glasdörr till en korridor där det passerar manliga poliser, och det är inte acceptabelt.

– På den här polismyndigheten har man tydligen haft som rutin att folk ska klä av sig.

Aftonbladet har sökt Skånes länspolismästare Eva Årestad Radner men inte fått svar.

Nytt glas

I ett yttrande till JK skriver dock Skånepolisen självkritiskt att det tycks ha "saknats rättslig grund för att genomföra kroppsbesiktningen" på det sätt som skedde.

Skånepolisen skriver också att glasrutan som var i klart glas numera är utbytt mot en frostad variant som man inte kan se igenom.

En förundersökning om tjänstefel inleddes efter att flickan anmält behandlingen. Flickan ändrade sig emellertid och bad att fallet skulle läggas ner, vilket också skedde.

Ett urinprov visade senare att flickan inte var narkotikapåverkad.