Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Aftonbladets läsare tar strid för sin kung

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-05

Kungen lämnar fredagens pressträff i Hunneberg.

Aftonbladets läsare tar strid för sin kung.

"Det är en häxjakt utan måtta", skriver signaturen Anna.

– Jag tror att man stödjer kungen efter att ha sett hur pressad han var på presskonferensen, säger pr-konsulten Niklas Lövkvist.

Svenska folket tar sin kung Carl Gustaf i försvar. När Aftonbladet arrangerade en chatt med kungaexperten Roger Lundgren på fredagen haglade stödorden in till redaktionen.

"Låt kungen vara ifred!", skrev en läsare , "Låt för gösse namn kungen vara", skrev en annan.

Läsarna är upprörda över att bokens författare rotar i kungens privatliv. Vissa går så långt att de försvarar kungens påstådda handlingar. Även en kung måste få göra snedsteg, skriver de.

"Han var väldigt utsatt"

Pr-konsulten Niklas Lövkvist tror att kungen vann över folkets medkänsla under torsdagens presskonferens.

– Kungen var väldigt utsatt i situationen, han såg ut som ett villebråd själv och folk såg hur obekväm och pressad han var. Jag tror att många människor kan sätta sig in i den situationen.

På fredagens läsarfråga svarade nästan 50 procent att kungen har agerat rätt och att han har sagt allt han behöver säga i frågan. En ynka sjundedel tyckte att kungen borde ha svarat på frågor om bokens innehåll.

– Jag är inte alls förvånad. Kungen är väldigt populär och ingen vill utsätta någon de tycker om för detta. Det kan uppfattas som mobbing från mediernas sida, säger Niklas Lövkvist.

Kan bli mer försiktig

Han tror att kungen fortsättningsvis kommer att uppträda mer försiktigt. Och att kungens killgäng – Gubbtolvan – i synnerhet kommer att lägga locket på.

– Det är möjligt att han fått sig en näsbränna och att han kommer träda tillbaka lite mer vilket kan resultera i en mer framträdande roll för Victoria och prins Daniel, säger Lövkvist.

Blir boken en succé kan vi räkna med fler avslöjande böcker om offentliga personer, tror Niklas Lövkvist.

– Men jag tror inte att vi kommer gå så långt som i England. Vi har en annan syn på saker och ting i Sverige just när det gäller privatlivet. Vi har inte samma moralpanik kring den typen av frågor som USA och England.