Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Julia Tymosjenkos resa mot frihet

Publicerad 2014-02-24

Julia Tymosjenko är fri.

Ukrainas toppolitiker med den berömda flätan är åter redo att ta plats i Ukrainas politiska maktelit.

Hon kan för andra gången få chansen att leda landet efter en revolution.

För många blev hon synonym med den Orangea revolutionen vintern 2004/2005. I 30 graders kyla stod hon på stora torget i Kiev och uppmanade landets medborgare att inte acceptera det fuskval som gjort Viktor Janukovitj till president.

Med sitt långa blonda hår – som hon ofta bär i en fläta uppsatt som en krans runt huvudet - och starka politiska patos, fängslade hon en hel värld. Den gången avgick hon och hennes då politiske allierade Viktor Justsjenko med segern. Ukrainas Högsta domstol ogiltigförklarade valet och efter nyval blev Tymosjenko premiärminister.

Den amerikanska tidskriften Forbes utnämnde henne 2005 till den tredje mäktigaste kvinnan i världen.

Missgynnade Ukraina

Janukovitj – som av den gamla diktatorn Kutjma utsetts till efterträdare - borde ha varit död som politiker. Men en kombination av inkompetens och internt käbbel gjorde att Tymosjenko aldrig lyckades uppfylla löftena från den folkliga revolten.

I valet 2010 lyckades Janukovitj göra comeback. Han besegrade med knapp marginal Tymosjenko och blev landets president. Omvärlden är tämligen enig i bedömningen att det inte är någon slump att Tymosjenko några månader senare åtalades för maktmissbruk.

Anklagelserna är ovanliga. Hon är inte misstänkt för att på något sätt ha berikat sig själv när hon skrev på ett avtal med Rysslands Vladimir Putin om naturgas till Ukraina. Putin hade dessförinnan stängt av leveranserna, med följden att både Ukraina och delar av Europa riskerade att förfrysa. Tymosjenko ansåg inte att hon hade något val. Hon skrev på trots att gaspriset var högt och därmed missgynnade Ukraina.

Hon dömdes till sju års fängelse – men har av omvärlden setts som en politisk fånge. När hon i lördags på rullstol mötte anhängarna på Självständighetstorget var flätan tillbaka. Den som hon burit som en signal att hon stödjer ett självständigt Ukraina. Flätan bär på ett politiskt budskap då den är traditionellt ukrainsk, vilket setts som kontrast mot hennes politiska motståndare som stött sig åt öst och Putins Ryssland, skriver New York Times. Flätan är även en blinkning åt den ortodoxa kyrkan som lockar majoriteten av Ukrainas troende.

Vill inte leda regeringen

Vilken väg Julia Tymosjenko ska ta är oklart. Hon ses av många som en enande kraft för den ännu splittrade oppositionen – men inte bred nog för att ena hela Ukraina.

I går gav hon själv ett – möjligtvis tillfälligt – besked:

– Jag förvånades över att höra att jag sågs som en kandidat till premiärministerposten i Ukraina. Ingen har diskuterat frågan med mig. Tack för stödet, men snälla se inte mig som en kandidat att leda regeringen.