Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Jimmie Åkesson får kalla handen

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2013-11-17

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill tona ner invandringsfrågan i utbyte mot mer makt.

Men hans utsträckta hand får kalla handen från de andra partierna.

– Vårt löfte om att inte samarbete eller göra oss beroende av SD kvarstår och gäller givetvis även efter valet 2014, säger Kent Persson, Moderaternas partisekreterare.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är beredd att prata mindre om invandringen om han får mer makt. Via en intervju i dagens Svenska Dagbladet hälsar han till S-ledaren Stefan Löfven och statsminister Fredrik Reinfeldt (m):

– Det här är en utsträckt hand från min sida. Jag säger nu: Om ni har problem med att prata om invandringspolitiken, så kan vi prata om något annat, helt förutsättningslöst. Om vi får en besvärlig parlamentarisk situation efter valet, så har vi ett gemensamt ansvar att lösa den. Det är min pragmatiska hållning, säger Åkesson till Svd.

"Släpper inte invandringspolitiken helt"

Betyder det att ni inte kräver något genomslag i invandringsfrågan för att stödja en viss statsminister?

På den frågan från Svd:s journalist svarar Åkesson:

– Om positionerna är låsta, och man hänvisar till den frågan, då kan det vara en öppning för långsiktig dialog att börja med att prata om något annat. Det tror jag att alla vinner på. Sedan är det klart att jag inte kommer att släppa invandringspolitiken, den är viktigast för våra väljare.

Inviten riktar sig i första hand till Socialdemokraterna och Moderaterna.

Kent Persson, partisekretare (m) svarar så här i en kommentar:

– SD:s hela existens bygger på invandringsfrågan och att lösningen på alla problem är minskad invandring. Det strider med våra moderata kärnvärderingar om att Sverige ska vara ett öppet land. En öppenhet som berikar Sverige och lagt grunden för vårt välstånd, säger Persson.

Även Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, avvisar Jimmie Åkessons utspel. Vi har vid flera tillfällen klargjort vår ståndpunkt till SD. Deras människosyn är inte förenlig med vår demokratisyn, säger hon till Aftonbladet.

"Desperat utspel"

Anders Wallner, MP:s partisekreterare, tolkar Jimmie Åkessons utspel som "väldigt desperat". SD har inte lyckats få något parlamentariskt inflytande sedan de kom in i riksdagen för sina "främlingsfientliga idéer", som han säger. Istället har Miljöpartiet och regeringen gjort om upp om asyl- och migrationspolitiken.

– Alla partier har varit tydliga med att de inte är intresserade av att samarbeta med SD som är ett främlingsfientligt och högerpopulistiskt parti. Sakpolitiskt är det ju så att även om de pratar vård, skola, jobb, hittar de alltid ett sätt att skylla problemen inom de områden på muslimer och invandrare, säger Anders Wallner.

Följ ämnen i artikeln