Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Det blir Löfvens stora utmaning

Publicerad 2013-11-03

Experterna eniga: S-ledaren är för oprövad

S-ledaren Stefan Löfven är fortfarande så gott som oprövad som politisk ledare.

I valrörelsen ställs han mot Reinfeldt som styrt landet i snart åtta år.

– Reinfeldt är skolad som politiker och talar lätt om många olika områden. Det är något som Löfven måste lära sig, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I veckan kom Stefan Löfven hem från sin första Asienresa som S-ledare. Han har, sen han tillträdde, vid flera tillfällen rest runt i världen för att fördjupa sitt politiska kontaktnät och samtidigt stärka sin roll som statsman. Löfven har bland annat pratat fred med FN:s biträd­ande generalsekreterare Jan Eliasson och diskuterat jobb­­frågan med den brittiske Labour­ledaren Ed Miliband.

Långt efter

För 21 månader sedan klev Löfven oväntat av som IF Metalls ordför­ande och tog över som S-ledare. Han har ingen lätt uppgift framför sig.

Politiskt ligger han långt efter statsministern. Reinfeldt har varit M-ledare i tio år och stats­minister i sju. Dessutom har han suttit i riks­dagen i 22 år. Löfven saknar fortfarande riksdagsplats.

Professor Jonas Hinnfors menar att Löfvens ringa politiska erfarenhet framför allt märk­tes i början.

– När han höll sina första tal var han inte var så varm i kläderna. Det fanns något stelt och krystat där. Men det har blivit bättre.

Bäst på att prata jobb

Enligt Hinnfors lyser Löfven starkast när han får prata jobb och före­tagande.

– Det är hans hemmaplan från facket. Det är naturligt att prata mycket jobb när arbetslösheten biter sig fast. I valrörelsen kan han behöva bredda sig ännu mer.

Retorikkonsulten Elaine Eksvärd tycker att Löfven kan verka lite tafatt.

– Det är tydligt att han är mindre politiskt skolad. Reinfeldt är mer flexibel och vass. Men det är ändå politiken som ska vinna, inte retoriken.

”Är politiska frågor”

Stefan Löfven själv känner inte att hans brist på politisk erfarenhet är en belastning.

– Det här är politiska frågor och det diskuterade jag även som fackförenings­ledare. Vi pratade handelsfrågor, arbetsmarknad, näringslivspolitik och miljö. Det är samma frågor men ett annat perspektiv.

Han ser inte Fredrik Reinfeldts erfarenhet som ett problem.

– Det är politiken det gäller, säger Löfven.

Partiledarduellen

Stefan Löfven (S), 56 år, partiledare

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Tung erfarenhet från sina år som facklig ledare. Har hög trovärdighet i frågor som rör jobb och industrin. Har arbetat mycket internationellt, är bra på engelska och uppfattas inte som en politisk broiler.

Saknar politisk erfarenhet och det sägs ibland att han inte har ”star quality”. Kan uppfattas som oprövad och oslipad i debatter. Även stora delar av hans stab är ny.

KOMMENTAR

Elaine Eksvärd, retorik­konsult: Löfven kör känslomässig retorik. Han använder ofta formuleringar som ”det stämmer inte”. Han är ganska oflexibel, han kör ett spår och vill ogärna lämna det. Känns ibland lite tafatt.

Fredrik Reinfeldt (M), 48 år, statsminister

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

En av Europas mest erfarna politiker, statsminister sedan 2006. Har mycket starkt förtroende och uppfattas som en statsman efter många år i toppen. Har super­populära Anders Borg vid sin sida och redan historisk efter att ha vunnit två val i rad.

Har anklagats för att vara trött och att Moderaterna saknar idéer. Ligger under stort i opinionen.

KOMMENTAR

Elaine Eksvärd, retorikkonsult: Reinfeldt är saklig, har en aukto­ritär retorik och talar som om det vore från faktaboken. Han säger inte vad han känner utan hur saker är. Och ganska sval, det är sällan man ser honom känslomässig. Ibland kan det slå över till att bli kallt. Han är vass.