Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Polisen sköt två män – inte misstänkta för brott

TT

Publicerad 2023-10-24

Två män har förts till sjukhus sedan de skottskadats av polis i Malmö.

Två män sköts av polis i Malmö sent på måndagskvällen. Nu pågår två parallella utredningar av händelsen – en om olaga hot mot tjänsteman, och en om polisens agerande i situationen.

Eftersom polisen använt tjänstevapen utreds händelsen enligt rutin av en särskild åklagare.

– Just nu tyder det på att polisen riktade mot en av personerna som var utåtagerande och att den andra personen träffades av rikoschett eller liknande av misstag, säger Nicklas Englund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren och fortsätter:

– Allt tyder också på att polisen har avlossat skott med laga befogenhet enligt polislagen. Ingen av poliserna är i nuläget misstänkt för något brott.

Händelsen inträffade vid 22-tiden på måndagen under ett ingripande vid ett akutboende för hemlösa.

– Det är sjukvårdspersonal som behöver assistans på platsen. När patrullen väl kommer dit så uppstår en situation som upplevs så pass hotfull att patrullen känner sig tvungen att avlossa tjänstevapen. I samband med det skottskadades två män, säger Nils Norling, presstalesperson i polisregion Syd.

Männen är i 30- respektive 40-årsåldern och fördes till sjukhus med ambulans.

– Deras tillstånd beskrivs som allvarligt men ej livshotande, säger Nils Norling.

Båda männen var inledningsvis misstänkta för olaga hot mot tjänsteman. Enligt TV4 Nyheterna är den ena mannen inte längre misstänkt för något brott.

Den andre mannen som tidigare varit gripen är nu släppt, rapporterar TV4. Brottsmisstankarna om grovt olaga hot mot tjänsteman kvarstår däremot.