Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ukraina: EU:s framtid på spel

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-12-11

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.

En avgörande vecka väntar för Ukraina när EU diskuterar miljardstöd och formella förhandlingar om inträde.

– Framtiden för hela EU står på spel, säger landets utrikesminister Dmytro Kuleba.

Ungerns fortsatta motstånd mot det mesta som har med Ukraina att göra kommer att dominera EU-veckan i Bryssel.

I tur och ordning ska utrikesministrar, EU-ministrar och stats- och regeringschefer försöka få premiärminister Viktor Orbán att öppna upp. En klar majoritet i övriga EU säger nämligen ja till såväl ett flerårigt mångmiljardstöd till Kiev, som en start på formella medlemskapsförhandlingar med EU.

– Ukrainarna kämpar på slagfältet och ukrainarna arbetar en massa för att fortsätta med reformer för att leverera och gå vidare på vägen mot EU, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell på sin presskonferens efter EU-ländernas utrikesministermöte i Bryssel på måndagen.

”Svårt att förstå”

Ukraina bidrar också själva till att sätta tryck på Ungern. Utrikesminister Kuleba är i Bryssel för att delta i ett möte inom EU:s östliga partnerskap och även separat möta sin ungerske kollega Peter Szijjarto.

– Jag har fortfarande lite svårt att förstå vad alla de radikala uttalandena (från Ungern om Ukraina) bottnar i, förklarar Kuleba för den samlade presskåren.

– Vad som står på spel här är inte bara några länders medlemskap – utan framtiden för hela EU, säger utrikesministern.

Ännu skarpare ord hörs från hans litauiske kollega Gabrielius Landsbergis som fräser rejält mot Ungern.

– Det enda sättet jag kan tolka den ungerska hållningen, inte bara om Ukraina utan även om annat, är att de är emot EU och allt som EU står för, säger Landsbergis.

Sverige stöttar

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) ser måndagens möten som ett första steg på vägen inför stats- och regeringschefernas samling på torsdag och fredag. Det är då det ska avgöras om enighet kan hittas eller inte.

– Den svenska positionen är kristallklar: vi behöver öppna upp medlemskapsförhandlingarna. Vi menar att Ukrainas fall är tydligt och vi bör ge stöd till detta, säger Billström i Bryssel.