Man döms – men frias från människohandel

TT

Publicerad 2023-09-29

Bild från polisens förundersökning, där två av målsägarna i målet ses arbeta.

En man i Södertälje lovade elva personer från Indien jobb och fast lön i Sverige – mot att de betalade 200 000 kronor.

Nu döms den 52-årige mannen till tio månaders fängelse för flera fall av grovt bedrägeri.

Södertäljebon stod åtalad för elva fall av människohandel, men frikändes från de åtalspunkterna. Han frias även från anklagelserna om grov människoexploatering.

Enligt åklagaren hade tio män och en kvinna från Punjab i nordvästra Indien rekryterats av mannen och förts till Sverige. De elva personerna lovades en heltidsanställning i Sverige och fast lön på omkring 23 000 kronor – om de först betalade motsvarande 200 000-230 000 kronor till mannen.

Brottsoffren tog lån, avvecklade affärsverksamheter, sålde mark och pantsatte sina ägodelar för att kunna betala. När de kom till Sverige fanns det dock inte några heltidsjobb.

Enligt tingsrätten är det bevisat att flera av personerna har vilseletts om att de mot betalning skulle få en heltidsanställning i Sverige och lön för arbetet. Det anses dock inte bevisat att detta skett i syfte att exploatera dem för tvångsarbete.

Den 52-årige mannen kommer också från Punjab, men är sedan länge svensk medborgare. Han döms till tio månaders fängelse och ska betala skadestånd till flera av brottsoffren.

ANNONS