Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Turister fastnade i snökaoset: "Har inte ätit"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-01-04

Turisterna från Tyskland skulle bara köra den sista biten mot färjan hem.

Då fastnade paret i snökaoset på E22 i Skåne.

– Det var kallt under natten, men det finns de som hade det värre, säger 20-åriga Jette, som suttit fast i över 20 timmar.

Över 1 000 bilar och lastbilar fastnade i den stora bilkön på E22 i Skåne och under torsdagsförmiddagen är det fortfarande många fordon som sitter fast.

För det tyska paret Jette och Daniel tog det stopp vid Linderöd i södergående riktning.

– Vi fastnade vid 13-tiden i går. Vi kan inte göra något åt det – vi bara väntar på att det ska ta slut. Vi hoppas att bilen kan grävas ut snart, säger Jette till TT strax innan klockan tio på torsdagen.

”Ett litet misstag”

Hur var natten?

– Det var kallt under natten, men det finns de som hade det värre. Vi har turen att ha en ganska stor bil och vi hade som tur var även några filtar, men alla har inte haft det så bra, säger Jette.

Efter att ha besökt Köpenhamn åkte paret till Karlskrona i Blekinge under sina sista semesterdagar. De var på väg mot en färja i Skåne för att ta sig hem till Tyskland när de fastnade i snön.

– Vi skulle egentligen precis stanna för att köpa frukost, men så fastnade vi i stället. Så vi har inte haft något mat och har inte ätit något än, men har haft vatten. Vi är inte så hungriga, men det var ett litet misstag att inte ta med oss någon mat, säger Jette.

Fortfarande står det mängder av lastbilar på E22 vid Linderöd, uppger Fredrik Malmberg vid hemvärnet.

– Vid horisonten är det fortfarande lastbilar vad jag kan se, säger Malmberg, som är ställföreträdande plutonchef i den 49:e hemvärnsbataljonen.

Han och en kollega har med hjälp av en bandvagn dragit loss personbilar. Bataljonen har haft sex bandvagnar på plats sedan 20-tiden på onsdagskvällen.

”Aldrig varit med om tidigare”

– Personbilarna har vi väl i stort sett fått väck nu. Lastbilarna klarar vi inte av med våra bandvagnar. De är för stora, säger Malmberg.

Han har varit med i hemvärnet i tio år.

– Detta har jag aldrig varit med om tidigare. Vi har mest dragit loss bilar, men ett fåtal personer har vi evakuerat, säger Fredrik Malmberg.

Trots utebliven sömn och hårt arbete är Malmberg och hans kolleger vid gott mod.

– Absolut. Vi kan hålla på ett bra tag till, säger han.

Enligt en preliminär prognos kan den drabbade sträckan öppnas tidigast klockan 08 under fredagen, enligt Trafikverket.

Följ ämnen i artikeln