Tegnell backar: ”Coronakulmen på måndag eller tisdag”
Publicerad 2020-03-08
De senaste två dygnen har antalet coronasmittade ökat kraftigt i Sverige.
Nu backar Anders Tegnell, som tidigare sagt att kulmen skulle komma under lördagen.
– Jag var lite för optimistisk, säger han till Aftonbladet.
När Aftonbladet i torsdags intervjuade Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, räknade han med att kulmen för alla svenskar som smittats under sportlovsfirandet i Italien skulle komma ”inom en till två dagar”. Då sade Tegnell:
– Om man räknar bakåt och vet att man har en inkubationstid på ungefär fem dagar bör ju antalet resenärer som smittats där nere minska de närmaste dagarna. Det flesta som är smittade har nu insjuknat.
Hans förutsägelse stämde inte. I torsdags var 94 coronasmittade i Sverige, under fredagen 137 och i går lördag 162. I dag söndag steg antalet smittade till 203 under eftermiddagen. Nu säger Anders Tegnell:
– Jag var lite för optimistisk. Jag hade inte tänkt på eller förstått att det kan ta några dagar i systemet innan fallen dyker upp här i Sverige också. Det är inte bara inkubationstiden som gäller, utan man måste lägga på ytterligare några dagar innan de blivit registrerade och diagnosticerade här i Sverige. Därför verkar peaken dra ut ytterligare något eller några dygn mer än jag trodde.
Så peaken hamnar på måndag eller tisdag i stället?
– Ja, eller nergången börjar då.
Nergången börjar på tisdag?
– Vi får se. Det är svåra prognoser, det finns alltid ett stort mått av osäkerhet i dem, säger Tegnell.
Utvecklingen i Italien har fått statsepidemiologen att tänka allt mer på situationen för de som är 85 år och äldre i Sverige.
– Den italienska erfarenheten talar väldigt tydligt för att det är de som är mest utsatta. Man ska inte gå och besöka farmor eller mormor om man är förkyld. För är det inte corona man tar med sig så kan det vara något annat. Det är en grupp som behöver skyddas under den här årstiden över huvud taget.
Anders Tegnell vidhåller att svenska skolor inte behöver stängas ner. Detta trots att en studie i tidningen Nature i torsdags visade att barn är lika mottagliga för coronaviruset som vuxna.
– Barn kan förstås bli sjuka. Men de allra, allra flesta blir lindrigt sjuka. Det visar även de stora studierna från Wuhan. Erfarenheterna från Italien visar också att barnen klarar sig väldigt bra, det är de äldre som vi måste skydda, säger Tegnell.
PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.