Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Vilket härlisch besök i hemstaden, Silvia!

Publicerad 2019-09-08

Drottning Silvia är fort­farande enormt populär i Tyskland och pressen jämför henne med Dalai Lama. 

Under några hektiska dagar i veckan mötte hon jublande tyskar, invigde ett nytt Childhood-hus, fick ta emot ett fint pris och fördömde även dem som vill legalisera användandet av droger. 

När drottning Silvia kommer tillbaka till sitt hemland Tyskland, och särskilt till hemstaden Heidelberg, är intresset stort. 

– Ja, det får man säga med tanke på hur många männi­skor som har kommit för att träffa henne, säger Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet.

Förebygger drogbruk

Besöket inleddes i södra Tyskland, där blomsterön Mainau bland annat stod på programmet. 

– De två första dagarna handlade om att Mentor fyllde 25 år. Det är en stiftelse som drottningen grundat och som jobbar med drogprevention, säger Johan ­Tegel.

– De två sista dagarna har handlat om Childhood, den stiftelse som drottningen grundade för 20 år sedan och som bland annat arbetar med att förebygga sexuella övergrepp mot barn.

– I torsdags invigdes det andra Childhood-huset i Tyskland, hit kan utsatta barn få komma. De slipper utsättas för samma frågor från både åklagare, polis och socialtjänst utan insatserna sköts under samma tak så att de slipper återuppleva traumat gång på gång, säger ­Johan Tegel. 

”Hjälpa ungdomar”

I fredags fick drottning Silvia också motta Karl Kübel-priset för sina insatser när det gäller barn och ungdomar. 

– Drottningen är mycket glad för att hennes organisationer uppmärksammas. 

Det var också under ett besök i en skola i Konstanz som drottning Silvia uttryckte en oro för att vissa länder tar för lätt på drogproblematiken. 

– Jag ber er att vara medvetna om vilka konsekvenser legalisering av droger får för världens ungdomar och deras familjer, sa drottningen bland annat. 

Drottningen uttalade sig inte politiskt, menar Johan Tegel.

– Det är frågor som stiftelsen arbetar med och som syftar till att hjälpa ung­domar. 

När drottningen besökte blomsterön Mainau i Bodensjön var det hundratals som kommit för att se drottningen, berättar reportern Dominik Dose, på tyska tidningen Südkurier som ­också skriver att drottning Silvia fick hela Mainau att stråla. 

– Det var väldigt mycket folk, särskilt med tanke på att man måste betala inträde, säger han till Aftonbladet. 

– Många hade köat i timmar för att få träffa Silvia, hon är fortfarande mycket populär här i Tyskland, ­säger Dominik Dose som tycker att hon spelar i samma liga som den kände frihetskämpen Dalai Lama.

– Hon ser verkligen människor och får dem att bli glada. 

Omskrivet giftermål

På slottet Mainau bodde i många år Lennart Bernadotte med sin fru Sonja som han gifte sig med 1972. Han var 63 år när de gifte sig, hon bara 28 – ett giftermål som också blev mycket omskrivet. 

Han var son till prins Wilhelm, och kusin till kung Carl Gustav. Han ärvde slottet av sin farmor, drottning Victoria, och gjorde det till den turistattraktion det är i dag. 

Lennart Bernadotte fick fem barn tillsammans med Sonja och dog 2004, 95 år gammal. Sonja dog 2008 ­efter en tids sjukdom, 64 år gammal. I dag är det äldsta dottern Bettina Bernadotte, 45, som företräder familjen, hon är också ordförande i Mentor Tyskland. 

Blir kvar hos sin bror

När drottning Silvia under torsdagen kom till Heidelberg, sin gamla hemstad, var uppslutningen stor. 

Barnen i det tysk-svenska sällskapet sjöng ”Pippis sommarvisa” i det nya Childhood-huset enligt den tyska tidningen Bild-Zeitung. Noomi, 12 år, berättade att hon hade hjärtklappning. 

Tidningen avslöjar också att drottningen blir kvar i Heidelberg hos sin bror Ralf Sommerlath, 90, och hans fru Charlotte över helgen.

– Jag har ingen information om drottningens privata program, säger Johan ­Tegel, informationssekreterare vid hovet.

Följ ämnen i artikeln