Fler poliser ska hindra migranter att åka till England

Uppdaterad 2015-08-31 | Publicerad 2015-07-29

En egyptier försökte hoppa på ett Eurostartåg till London, men fick ström genom kroppen på tågtaket.

En sudanes hittades död i området efter tumult natten mot onsdagen.

Efter nya stormningsförsök vid eurotunneln från Frankrike till England lovar regeringen i Paris ytterligare förstärkningar av bevakningen.

29-årige Ali har flytt från Sudan och har befunnit sig i Calais i tre månader. Hans pappa finns på andra sidan Engelska kanalen.

Varje natt försöker han komma med på tåget eller lastbilar. Det är farligt. Ali har fått sy ett tiotal stygn i benet och har ett djupt sår i handflatan.

Under natten såg han hur fransk polis använde pepparsprej och batonger för att mota bort migranterna. Ändå ska han försöka ta sig genom tunneln i natt igen.

– Ja, absolut, igen! säger Ali till TT.

En polisman är säker på att natten blir en repris på de två föregående nätterna.

– Nu är det bara några stycken men i kväll kommer de vara två tusen, säger han.

Migranter tar stora risker

Det var andra natten i rad som tusentals migranter försökte storma tunnelområdet. Storbritannien är så attraktivt för många papperslösa att det i flera år har varit kaosartat vid tunnelmynningen.

Den sudanes som hittades död på morgonen verkar ha blivit överkörd av en lastbil. Många migranter tar stora risker när de försöker tjuvåka med bilar och tåg i tunneln.

Den egyptier som på onsdagen försökte hoppa på ett Eurostartåg till London och fick ström genom kroppen på tågtaket fördes till sjukhus i kritiskt tillstånd, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Gömmer sig i lastbilar

Lastbilsköerna som går fram till tunnelmynningen sträcker sig flera kilometer, rapporterar TT:s Louise Nordström som är på plats. Många av förarna trycker gasen i botten så fort det blir en lucka i kön, dels för att vinna tid, dels för att förhindra att migranter klättrar upp och gömmer sig på deras fordon.

Regeringarna i London och Paris har enats om att lägga sju miljoner pund (över 90 miljoner kronor) på skärpt säkerhet vid kanaltunneln. Det har också upprättats en plan för att sända tillbaka migranter, som uppehåller sig i provisoriska läger i Calais, till Västafrika.

– Frankrike har sedan 2012 femfaldigat mängden säkerhetspersonal i Calais, svarar inrikesminister Bernard Cazeneuve på frågorna om vad som kan göras.

Han tillägger att ytterligare 120 poliser nu skickas till platsen.

Hundra lyckades

Den brittiska inrikesministern Theresa May anser att överenskommelsen är ”ett viktigt steg framåt”, skriver The Telegraph.

Franska myndigheter har kritiserats av brittiska parlamentsledamöter för att de friger migranter som gripits. Många av dem gör upprepade försök att ta sig in i Storbritannien. AFP:s källor uppger att "fler än hundra" migranter också lyckades ta sig över kanalen enbart i tisdags.

Enligt Theresa May ska de båda länderna också satsa mer på underrättelseverksamhet, poliser och annan brottsbekämpning för att slå ned på organiserade kriminella gäng som är involverade i människosmuggling.