Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

”Regeringen är rädd för att stöta sig med storstadsväljarna”

Uppdaterad 2015-10-14 | Publicerad 2015-10-06

Jonas Sjöstedt kritisk – vill trappa ner ränteavdragen för att motverka en bostadsbubbla

Sjöstedt: "Regeringen är oansvarig"Sjöstedt: "Regeringen är oansvarig"

Prisrallyt på bostäder skulle kunna dämpas genom att avskaffa ränteavdragen.

Men det vågar inte regeringen, hävdar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

– Det är oansvarigt. När den här bubblan spricker kan det drabba hela samhällsekonomin, säger han.

I dag varnade Konjunkturinstitutet för första gången i modern tid om att bostadsmarknaden kan vara på väg att krascha. Priserna på bostäder har dubblats på tio år – och vi är enligt verkets generaldirektör på väg att hamna i ett ohållbart läge, med risk för kraftiga prisfall.

Ett sätt att dämpa en hotande bostadsbubbla skulle vara att minska ränteavdragen, som gör det billigare att låna pengar.

Men varken den nuvarande S/MP-regeringen eller den förra alliansregeringen har föreslagit några ändringar av avdragen – något som Vänsterpartiet är mycket kritiskt till.

– Vi försökte i samband med budgetförhandlingen och sa att vi måste börja trappa ner ränteavdragen. Men regeringen sa blank nej, säger Jonas Sjöstedt (V).

”Det är oansvarigt”

Han tror att anledningen till att regeringen har avstått handlar om valtaktik.

– Jag tror att regeringen är rädd för att stöta sig med väljargrupper i storstäderna som köper väldigt dyra bostäder. Men problemet är att det är precis de väljarna som får ta smällen om bostadsbubblan brister. Då är det mycket ärligare att säga ”vi gör det här nu för att undvika något mycket värre i framtiden”, säger Jonas Sjöstedt.

– Jag tycker att det är oansvarigt. Det är inte bara Konjunkturinstitutet som varnar, nästan alla andra bedömare säger samma sak.

Ministern: ”Titta på det”

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) stänger inte dörren helt för en nedtrappning av avdragen.

– Från Miljöpartiets sida har vi sagt att vi är beredda att titta på det. Från regeringens sida säger vi att vi behöver en bred samsyn för att vi ska kunna göra så stora steg, som påverkar väldigt många människors ekonomi. Men det är en av de frågor som jag tycker att vi behöver samtala om med den borgerliga oppositionen och Vänsterpartiet, säger Bolund.

Han pekar på vikten av långsiktighet i regler med stor påverkan på svenskarnas privatekonomi, som ränteavdragen.

– Har man gått in i en stor ekonomisk affär med vissa förutsättningar så är det rimligt att de förutsättningarna får fortsätta. Men nu börjar situationen bli så allvarlig att vi behöver fundera på om det är läge att göra andra förändringar, säger Per Bolund.