Peter, 67: ”Var fan är hjälporganisationerna?”

Uppdaterad 2015-09-13 | Publicerad 2015-09-12

Turisten Peter Börjeson frivillig på Samos

Peter Börjeson, 67, och hans fru har ägnat semestern åt att dela ut vatten till flyktingarna som varje dag kommer till den grekiska ön Samos.

– På nätterna drömmer jag om flyktingbarnen, säger han.

Nästan dagligen under semestern på Samos har Peter Börjeson och hans fru Britt-Marie delat ut vatten, hygienartiklar och gosedjur till flyktingarna.

Hundratals nya anländer dagligen.

– Det kommer färjor och båtar sent på kvällarna. Flyktingarna ska sedan ta sig över bergen till Samos stad. De betalar dyrt för bussbiljetter och de som inte har pengar får gå 1,3 mil i hettan, säger han.

Peter Börjeson och hans fru Britt-Marie åkte till Samos som turister men flyktingkatastrofen tog över.

– Vi hade inte hört ett ord om flyktingar på Samos. Och så är det så här många. Många, många barn. Vi köpte vatten för 1100 kronor men det gick åt direkt, säger han.

Fått in minst 20 000

Därefter har Peter engagerat vänner och bekanta genom en Facebook-sida.

Paret har fått in minst 20 000 kronor som nu gått till vatten, förnödenheter och småsaker till barnen.

– En dag delade vi ut gosedjur till barnen och de tog slut så en liten pojke blev utan. Han var så ledsen. Jag vill gråta när jag tänker på det, säger han.

De senaste dagarna har det kommit alt fler rapporter om att flyktingar börjat ta sig till Samos i allt större utsträckning. För mindre än en vecka sedan drunknade ett barn på 18 månader. Under gårdagen kom uppgifter om att en båt sjunkit och att fyra barn saknades.

Peter och Britt-Marie har hört talas om en lokal hjälporganisation som bland annat besöker flyktinglägret på ön. Men i staden och hamnen har de inte sett till några organisationer.

– Det finns mycket frustration och ilska nu. Alla undrar: ”Var fan är hjälporganisationerna?”, säger han.

Följ ämnen i artikeln