Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Ukraina kräver att Ryssland friger sjömän

Publicerad 2018-11-26

Här är filmen där rysk militär påstås ramma ukrainska marinbåtenHär är filmen där rysk militär påstås ramma ukrainska marinbåten

Ukraina kräver att Ryssland friger de ukrainska besättningsmän som frihetsberövades när ryska fartyg öppnade eld och rammade ukrainska krigsfartyg i Kertjsundet.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

NATO och FN har kallat till krismöten med anledning av händelsen.

Ukrainas president Petro Porosjenko stämplar händelsen som inträffade på söndagen som ännu ett fall av väpnad aggression från Ryssland. Ukrainas utrikesdepartement kräver att besättningsmännen som tillfångatogs av Ryssland ska återlämnas. Kiev vänder sig till sina allierade i västvärlden med uppmaningen att skärpa sanktionerna mot Ryssland som straff.

FN:s säkerhetsråd har kallat till krismöte under måndagen. Även försvarsalliansen Nato, där Ukraina inte ingår, kommer att hålla ett krismöte för att diskutera det inträffade.

Ryssland, som är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, skyller i sin tur på Ukraina som anklagas för att ha medvetet provocerat Ryssland med "farliga metoder" som utsatt fartygen i området för fara. Regeringen i Moskva har kallat till sig en högt uppsatt ukrainsk diplomat för att framföra sina klagomål.

Passagen har blivit en laddad fråga eftersom den binder samman Krimhalvön med det ryska fastlandet. Sedan Ryssland annekterade Krimhalvön under 2014 har en bro byggts över Kertjsundet. På söndagen placerade Ryssland ett fraktfartyg under bron för att stoppa de tre ukrainska fartygens inträde i Azovska sjön från Svarta havet.

Händelsen i söndags inleddes med att två mindre ukrainska krigsfartyg och en bogserbåt försökte passera Kertjsundet som binder samman Azovska sjön med Svarta havet.

Sundet har öppnats igen

Ukrainas version av händelseförloppet är att ett ryskt kustbevakningsfartyg rammade bogseringsbåten och därefter öppnade eld mot krigsfartygen, som alla tre slogs ut.

Moskva påstår att båtarna illegalt gick in på ryskt territorialvatten medan Kiev hävdar att de helt enligt reglerna var på väg mellan de ukrainska städerna Odessa och Mariupol, en färd som kräver passage genom Kertjsundet.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB bekräftar att man också öppnade eld mot fartygen innan man gick ombord och genomsökte dem.

Fartygen togs sedan över av Ryssland. De hålls fortfarande av Ryssland, förtöjda vid hamnen i Kertj, uppger ett vittne för Reuters. De ska inte bära några synliga spår av skador.

Ryssland öppnade åter Kertjsundet för sjöfart under måndagsmorgonen sedan det stängts efter händelsen, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Enligt Ukraina skadades sex besättningsmän, varav två allvarligt. Ryssland hävdar å sin sida att endast tre skadades, och att ingen av dem ådrog sig livshotande skador.

EU fördömer Rysslands agerade

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) reagerar på Moskvas agerande.

"Djupt oroande eskalering av Ryssland vid Kertjsundet. Ryssland måste upphöra med sitt provokativa uppträdande och släppa fram sjötransport i enlighet med internationell rätt", skriver hon på Twitter.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har talat i telefon med Ukrainas president Petro Porosjenko.

"Jag fördömer det ryska användandet av våld i Azovska sjön. Ryska myndigheter måste släppa ukrainska besättningsmän och fartyg och undvika ytterligare provokationer. EU kommer att vara fortsatt enigt i sitt stöd till Ukraina", skriver Tusk på Twitter.

Carl Cato/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT