Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Poliser överallt – då ligger tjuvarna lågt

Publicerad 2014-07-28

Med hotet om terror hängandes över Norge syns beväpnade poliser överallt.

Det märks enligt Oslopolisen, som upplever att brottsligheten störtdykt.

En misstänkt inbrottstjuv fångades in av fyra polispatruller, som var på plats rekordsnabbt.

Under helgen har Oslopolisen gjort ett antal väldigt kvicka ingripanden, enligt norska Aftenposten. Enligt polisen är det tack vare den höjda beredskapen efter terrorhotet mot Norge.

– Vi har en resurssituation där vi har möjlighet att avsätta folk på mindre allvarliga uppdrag som vi annars inte hade kunnat hantera, säger Johan Fredriksen, stabschef hos Oslopolisen till Aftenposten.

Brottsligheten har dykt

Fredriksen säger att kriminaliteten i Oslo är mycket lägre nu än normalt.

– Vi upplever det här varje gång vi har större uppdrag med många poliser ute. För det första går kriminaliteten ned, för det andra har vi möjlighet att lägga resurser på mindre saker. Vi har mobil vakthållning och folk på hjul – ändamålet är ju att få ner responstiden, säger han till Aftenposten.

Enligt Oslopolisen har antalet registrerade uppdrag faktiskt fördubblats, eftersom polisen har möjlighet att ta fler uppdrag.

Däremot har antalet allvarliga händelser varit på en minimal nivå sedan beredskapen höjdes.

Hemvärnsman greps – "kollade säkerheten"

Men det är inte bara busarna som bör passa sig. En hemvärnsofficer fick se sig ledas ut av tungt beväpnade poliser efter att han kontrollerat möjliga terrormål i Oslo, enligt Aftenposten.

Polisen fattade misstankar efter att han lite före klockan 8.30 i morse klivit in i kontorsbyggnaden Posthuset, där 2 000 personer jobbar och bland annat Aftenposten har sin redaktion.

Han bar civila kläder men sa att han var från hemvärnet och ville veta så mycket som möjligt om byggnadens säkerhet.

"Gediget missförstånd"

Mannen släpptes efter drygt 45 minuter i en polisbil.

– Det hela visade sig vara ett gediget missförstånd. Hemvärnsmannen var ute på ett lovligt ärende och han fick självklart gå när hemvärnet sände ned folk som kunde verifiera mannens uppdrag, säger den operativa chefen Andre Krognes vid Oslopolisen till Aftenposten.

Hemvärnet bekräftar att deras områdeschefer leder arbetet med att besöka byggnader där de kan komma att utföra säkerhetsuppdrag för polisen.