Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Vindarna vänder – nu hotas Tokyo

Publicerad 2011-03-17

Vind och regn i Tokyo i slutet av veckan

Bilden visar luftbanornas rörelse (de färgade strecken) för utsläpp 250 meter över kärnkraftverken i Fukushima var sjätte timme från och med i natt fram till och med tisdag eftermiddag. De olika färgerna har ingen betydelse, utan används bara för är för att skilja de olika linjerna åt i bilden.

Klockan tickar för Tokyoborna.

Nästa vecka vänder vindarna och regn faller över huvudstaden.

Stoppas inte utsläppen finns det risk för radioaktivt nedfall som hotar miljoner människor.

Hittills har vädret varit på japanernas sida och vindarna har fört med sig de farliga partiklar som eventuellt kommit från kärnkraftanläggningen vid Fukushima ut till havs.

Men till helgen vänder vindarna. På måndag kan i värsta fall radioaktivt avfall regna ner över Tokyo.

– Just nu blåser vindarna ut eventuella utsläpp från kärnkraftverken i Fukushima till havs. Men natten mellan lördag och söndag sker en kantring. Det blir då sydostliga vindar och eventuella utsläpp rör sig då in över fastlandet öster och norr om kärnkraftverken, säger Martin Hedberg, fysiker och prognosmeteorolog på klart.se.

Lågtryck kommer in

På måndag vrider sedan vinden mot Tokyo. Vinden blir nordostlig och innebär att eventuella utsläpp kan driva in mot den tätbefolkade huvudstaden.

På söndag drar även ett lågtryck in från sydväst som troligen för med sig regn. Lågtrycket rör sig upp över Tokyo och kommer även att täcka området kring kärnkraftanläggningen vid Fukushima.

– Om det regnar är det bäst att det faller så nära Fukushima som möjligt. Då faller partiklarna ner över de områdena som förhoppningsvis nu är evakuerade, säger Martin Hedberg.

Stora utsläpp krävs

För att det skall bli nedfall av radioaktivt material som hotar folks hälsa i Tokyo krävs det att det har skett ett större utsläpp från Fukushima 1. Enligt japanska myndigheterna är halterna som mätts upp utanför anläggningen under torsdagen relativt låga.

Svenska utrikesdepartementet följer utvecklingen i Japan noga. Men väderprognoserna får inte UD att ändra sina rekommendationer.

– Vi avråder fortfarande från resor till Japan, men det är ingen skarp uppmaning att lämna landet. Men självklart följer vi utvecklingen och stämmer kontinuerligt av med Strålskyddsmyndigheten, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst.

Följ ämnen i artikeln