Norge: Storbrand i hyreshus

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-04

39 evakuerades

Storbrand Hela hyreshuset i Lørenskog riskerar att brinna ner.

Två gånger samma dag brann det i ett hyreshus i norska Lørenskog.

På söndagskvällen spred sig elden snabbt och var under tre timmar helt utom kontroll.

Minst 39 personer som bor i huset evakuerades – alla klarade sig mirakulöst undan allvarliga skador.

Den första branden började vid 14-tiden i dag. En 76-årig man hade av allt att döma glömt att stänga av sin elektriska grill som stod på den inglasade balkongen.

Räddningstjänsten ryckte ut och släckte snabbt branden. 76-åringen fördes till sjukhus för läkarkontroll.

Hela taket brann

Senare på kvällen var det dags igen. Det är oklart exakt hur den andra branden startade men ett ögonvittne säger till VG Nett att minst två lägenheter i hyreshuset var övertända. Dessutom brann hela taket.

39 personer som bor i huset kunde inte återvända hem och erbjöds inkvartering på hotell.

– Det finns totalt tolv lägenheter i huset. Även om alla inte är eldskadade så är alla rökskadade, säger Trond Aune vid Romerikes polisdistrikt till tidningens nätupplaga.

När branden härjade som värst hade brandmännen ingen kontroll på den och man befarade att den skulle sprida sig ytterligare. Flera delar av kvarteret förbereddes för evakuering.

Uppmanades stanna inomhus

Vid midnatt rapporterades dock att inga fler räddningsinsatser behövdes. De som bor i området uppmanades att stanna inomhus.

– Det är mycket rök i området och grannar som inte har blivit evakuerade bör stänga ventilation och fönster, säger Aune.

Bostadshuset som brann ligger i ett område med flera hus. De ligger tätt. Tre människor fick föras till sjukhus med lättare rökskador.