Anklagad tågkapare – vill bli lokförare

Publicerad 2013-06-29

Arriva lovar Sara fast anställning

Hon kom till Stockholm för att ta körkort.

Men resan slutade i tragedi när tåget hon städade skenade.

Nu berättar 22-åriga Sara för Sveriges radios Medierna att hon vill bli lokförare.

Det tog räddningspersonalen två och en halv timme att gräva ut henne från det förstörda huset och pendeltågets krossade förarhytt.

På sjukhuset konstaterade läkarna att Sara fått nio brutna revben – varav ett gått in i hjärtsäcken och en lunga. Både bäckenbenet, käken och båda nyckelbenen hade gått av och läkarna fick sy ihop hennes ansikte.

Samtidigt som medvetslösa Sara behandlades på sjukhus – anklagades hon för att själv ligga bakom den fruktansvärda olyckan.

Bli lokförare

Nu, fem månader efter att hon kallats "tågkapare" i världsmedias rapporter om olyckan där Saras kropp totalförstördes – funderar hon på att bli lokförare.

 – Jag tänkte kanske knyta ihop påsen och utbilda mig, säger hon i Sveriges radios medierna.

Enligt programmet har Sara dessutom garanterats plats på tågförarutbildningen och fast anställning av Arriva. Själv menar hon att yrkesvalet är revolt mot rädslan efter olyckan:

– Jag var lite rädd när vi gjorde rekonstruktionen och jag vill inte vara rädd för någonting så jag tänkte att jag gör det här nu.

Söndertrasad

02.30 15 januari: Tåget Sara städar skenar.

– Det går alldeles för fort åt fel håll, säger Sara som nu är på god väg att tillfriskna från den hemska olyckan tåget förde henne till den där januarinatten.

Sara hade kommit till Stockholm för att ta körkort med sin pappa, men besparingarna tog slut och hon tog jobb som städare. Jobbet blev en av få gånger då hon gått på ett tåg.

"Kill Bill"-scenario

När räddningspersonalen nådde fram till Saltsjöbaden möts de av en katastrofscen. Pendeltåget har kört igenom stoppbocken och vidare in i ett bostadshus där förarhytten krossats mot vardagsrumsgolvet.

Det tog fram till fem på morgonen innan Sara kunde räddas från vraket.

– Jag minns att det är mörkt och sen ser jag ett ansikte. Jag minns att det var det vackraste ansikte jag någonsin sett. Jag är så extremt tacksam för vad de har gjort den här natten, säger hon i Medierna.

I ett halvår har Sara kämpat med sina skador. Först var hon sängliggande länge.

Först bil sen tåg

– Det har varit ett Kill Bill-scenario där jag låg och tittade på mina tår tills de satte igång, när den lilla gick igång var det alldeles fantastiskt! säger Sara.

Häromdagen sprang hon för första gången. Körkortet är runt hörnet.

Sara är fortfarande sjukskriven och får använda hälen på kopplingspedalen, kopplingsfoten krånglar fortfarande. Men nästa mål är redan uppsatt: Lokförarutbildning.

Sveriges radios Medierna hade premiär lördag 29 juni 11.00. Du hör avsnittet här.