Tävla i pepparkakshus

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-03

Varför inte hotta upp julbaket i år och slå två flugor i en smäll? Arkitekturmuseets tävling i att baka Pepparkakshus är inne på sitt 18:e år och du kan bli den lyckliga vinnaren.

Hej Lars Fridén, arrangör. Berätta om tävlingen!

- Tävlingen arrangeras för artonde året i rad. De första åren fick vi in mellan tre och tio bidrag, men förra året var det närmare hundra, så tävlingen har verkligen vuxit i popularitet. Jag tror att den har etablerat sig som ett klassiskt julevenemang och det är något som museet värnar om.

Hur väljer ni ut teman?

- Det brukar gå genom personalen, förslag lämnas in och sedan sker en omröstning. I år är teman ”R-eko”, vilket både har med ekologi att göra, men även med eko i ljudsyfte. Vi har en ambition att temat ska vara lite fyndigt, så man har flera ingångar när man väljer hur man vill konstruera huset.

Vad vinner man?

- Presentkort till museibutiken bland annat.

Och hur gör man om man vill ställa upp?

- Tävlingen är öppen för alla och uppdelad i fyra klasser – ”Arkitekter”, ”Bagare”, ”Alla andra som bakar” och ”Upp till 12 år”. Man lämnar in sitt hus till oss mellan den 5 till 7 december. Uställningen är sedan öppen för allmänheten mellan den 9 december och 6 januari. Mellan 9 och 14 december kan publiken rösta fram sin favorit, som sedan vinner priset ”Publikens favorit”. Detta är det enda pris som sträcker sig över kategorigränserna.

Hur utser ni de andra vinnarna?

- Vi har en jury som består av museets chef, en känd person, en bagare och en arkitekt. Juryn väljer vinnaren i varje kategori och medlemmarna i den varierar från år till år.

Har du något stalltips för att fånga juryns blick?

- Det skulle vara att använda sig fantasi och vara ganska fri när man tolkar temat. Det är viktigt att du är bra på att baka, men än viktigare är nog att du är fingerfärdig, för vi äter ju inte upp husen sedan i januari. Den perfekta kombinationen är nog en arkitekt med bakintresse, men man vet ju aldrig.

Isabel Mohammar

Allt om Stockholm

2008-12-02