Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

En världsreporter är död

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-20

Sture Olsson skildrade hur Sovjetunionen blev Ryssland

En journalist, legendar och artist i vår bekantskapskrets har lämnat oss.

Sture Olsson är död, 63 år gammal.

Han var en man som kunde och lyckades kombinera journalistyrket med livet utanför på ett avundsvärt sätt, att kunna leva, arbeta och njuta utan press.

Två ikoner möts Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov intervjuas av Aftonbladets Sture Olsson i Moskva. Sture var tidningens korrespondent i staden under många år.

Han kom till oss på Aftonbladet 1971 som en då långhårig skrivartalang från en av vår tidnings främsta plantskolor, den i Gävle med Gefle Dagblad och Arbetarbladet.

Och han kom med utsökt känsla för ishockey.

Brynäs regerade hockey-Sverige och snart regerade Sture Olsson i Aftonbladets hockeybevakning.

Banbrytande

Men den inskränkte sig inte till enbart allsvenskan, som högsta serien hette då, för Sture tajmade sin ankomst till storstaden med den svenska exodus som just då inleddes till NHL med brynäsare som Börje Salming och Inge Hammarström, även om några icke-gävlelirare hunnit före.

Sture gjorde banbrytande insatser när det gällde att väcka det svenska intresset för NHL.

Skildrade Sovjets fall

På vägen och under de då betydligt viktigare VM-turneringar än de som avgörs i dag hann han skaffa sig ryska vänner och kontakter.

Som den sociala talang han var blev han snart hjälplig i ryska och under ett antal år jobbade han som Aftonbladets korrespondent i Moskva där han bevakade Sovjetunionens omstöpning till Ryssland men också den dramatiska baltiska frigörelsen.

Själv hade jag förmånen att få bevaka ett sommar-OS tillsammans med Sture, Seoul 1988, och jag glömmer aldrig den morgon då världsnyheten spreds att Ben Johnson var dopad när han vann 100 meter före Carl Lewis på nytt världsrekord.

Sture var även friidrottsexpert och tillsammans fick vi uppdraget att tidigt samma morgon försöka leta upp Florence Griffith Joyner, kvinnan som sprängde alla sprintergränser, för att få hennes kommentar eftersom alla misstänkte även henne i samma syfte.

Vi vankade genom OS-byn och lyckades – läs: Sture – ta oss in till idrottsmännens frukostsal.

Där satt Florence och vi fick hennes korthuggna kommentar.

Öppnade låsta dörrar

Det var sådan han var.

Han kunde öppna dörrar där de var stängda för oss andra.

En suverän talang för vilken journalist som helst.

Men nu har han stängt den sista och vi andra får försöka minnas och ta till oss hur han bar sig åt.