Surbhi, 30, blev utsatt för ”kajknuffarna”

Publicerad 2016-09-23

Det var beckmörkt.

Surbhi Gupta, 30, satt på kajkanten i Malmö med en vän och tittade ut över vattnet.

Då sprang två personer fram bakifrån och knuffade i dem i kanalen.

– För mig hände det så snabbt att jag hann inte reagera, säger Surbhi Gupta.

Det har nu gått en vecka sedan händelsen vid Bassängkajen i Malmö. Den senaste veckan har fyra människor anmält att de blivit iknuffade. Surbhi Gupta, 30, och hennes vän var ”kajknuffarnas” första offer.

Klockan var runt halv nio på kvällen

– Jag kom den här vägen och tittade upp och försökte hitta mitt kontor härifrån. Vi satte oss på kajkanten här och njöt av stunden, säger Surbhi Gupta.

”Insåg vad som hände”

Sedan hörde hon något misstänkt bakom ryggen.

– Jag hörde något bakom mig, någon som kom rusande.

Två personer kom fram och knuffade till dem. Surbhi och vännen ramlade ner i det svarta, kalla vattnet med kläder, telefoner och allt.

– För mig hände det så snabbt att jag inte hann reagera. Jag föll och insåg vad som hände. Jag hade min väns telefon i handen och visste att den blev skadad.

– Det första jag tänkte på var hur jag skulle komma upp. Det finns ingen strand, man måste ta sig upp. Det var beckmörkt då. Jag försökte klättra upp men med skor och kläder var det inte lätt.

Polisen punktmarkerar

De hade fallit omkring fyra meter från kajkanten och personerna som knuffade i dem hade sprungit från platsen, i övrigt var det tomt.

Då såg de en pråm och började skrika på hjälp. Men motorljudet var för högt och ingen hörde deras rop.

Efter tio minuter i vattnet i desperata försök att ta sig upp insåg de att de var tvungna att fortsätta med skrikandet.

– Några hörde oss, säger Surbhi.

Personer uppe på kajen kunde fälla ner en stege och de kunde ta sig upp.

Sammanlagt har fyra människor knuffats i vattnet från kajer och kanalkanter i Malmö på drygt en vecka. Det har lett till att polisen ökat bevakningen.

”Polisen punktbevakar kajplatser i Malmö. Vi använder bland annat polismotorcykel i övervakningen. Lämna gärna tips på 11414”, skriver Malmös polismästare Stefan Sintéus på Twitter.

”Kunde ha drunknat”

En vecka efter händelsen har Surbhi Gupta insett att det kunde ha slutat mycket värre.

– Om någon gör så här som ett skämt som student, okej. Men det är inte roligt, jag vet att alla svenskar kan simma men det stämmer inte för hela världen. Eftersom jag inte kommer härifrån vet jag att alla inte kan simma. Och de stannade inte kvar för att se vad som hände, de bara sprang. Tänk om det varit någon som inte kunde simma, säger Surbhi Gupta.

Följ ämnen i artikeln