Friska lejon avlivas på Borås djurpark

Publicerad 2018-01-10

När lejonungarna växer upp på Borås djurpark avlivas de, visar en granskning från SVT Nyheter.

Av 13 lejon som fötts sedan 2012 lever bara två i dag.

– Det går inte att säga generellt vad ett överskottsdjur är, men det är ett djur som av en eller annan anledning inte passar in i vår kollektion, säger Bo Kjellson, vd på Borås djurpark till SVT Nyheter.

Lejonungar som föddes 2016 på Borås djurpark.

Borås djurpark profilerar sin djurpark med lejon.

Går man in på hemsidan möts man av en bild på en lejonunge tillsammans med ett större lejon, gissningsvis mamman.

Nu avslöjar SVT Nyheter djurparkens metoder, som man tidigare valt att inte gå ut med. Att man lockar besökare med lejonungar – och avlivar lejonen när de växer upp.

”Passar inte in”

Sedan 2012 har tretton lejon, i tre kullar, fötts på Borås djurpark, skriver SVT Nyheter. Av dessa lever endast två. Två har dött en naturlig död medan nio har blivit avlivade, trots att de varit fullt friska.

Simba, Nala, Sarabi och Rafiki föddes 17 mars 2012. De avlivades hösten 2013, och i obduktionsrapporten konstateras att de varit fullt friska, men att de är ”överskottsdjur”, en term som beskriver djur som djurparker av olika orsaker inte kan ha kvar.

– Det går inte att säga generellt vad ett överskottsdjur är men det är ett djur som av en eller annan anledning inte passar in i vår kollektion. Detta är egentligen ett resultat av ett gott avelsarbete, säger Bo Kjellso, vd på Borås djurpark.

Anledningar till att avliva ”överskottsdjur” kan vara att det finns risk för inavel, eller att det finns aggressioner inom lejongruppen och att inga andra djurparker kan ta emot dem.

I Aftonbladet Morgon säger Bo Kjellson att avlivning alltid är den sista utvägen, men att det också finns en poäng med att djur tillåts föröka sig och få ungar.

– Vår policy är att djur ska få reproducera sig, det tror vi är det allra bästa. De andra alternativen är att man begränsar reproduktionen med preventivmedel, avgränsar mellan hona och hane, och så vidare, säger Bo Kjellson.

”Konstigt att inte visa upp”

När lejonungar föds skickas bilder och pressmeddelanden ut, och de lockar många besökare. Men att det skulle vara cyniskt att marknadsföra djurparken med lejonungar – för att avliva dem året därpå, tycker inte vd Bo Kjellson.

– Det hade varit konstigt om vi fått en kull lejonungar och sedan inte visat dem, säger Bo Kjellson till SVT Nyheter.

Följ ämnen i artikeln