Avlivade fel katt, opererade hund utan bedövning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-09

Äldre veterinär anmäld för två misstag

Kattungen Simon skulle behandlas för ett sår på svansen.

I stället avlivades han.

– Det var fel från min sida. Jag förväxlade den med en annan katt, säger den ansvarige veterinären som för länge sedan passerat pensionsåldern.

Den åtta månader gamla kattungen Simon undkom ett kattslagsmål med en skadad svans. När han sedan togs till en veterinär som skulle se över såret hade han inte samma tur.

Veterinären avlivade Simon av misstag.

– Jag hann inte mer än lägga Simon på bordet innan han sticker en spruta i kattens buk. Då tittar jag på flaskan och inser att han injicerar narkosmedlet Penthothal, säger mamman i familjen, som vill vara anonym, till Aftonbladet.

Redan försent

Också veterinärens assistent upptäcker misstaget – men då är det redan försent. Den späda katten har fått full dos av det dödliga medlet.

– Jag försöker få liv i den med hjärt- och lungräddning samtidigt som jag försöker lugna min dotter som också var där. Simon var hennes katt, säger mamman.

Nu har familjen anmält händelsen till Veterinära ansvarnämnden.

– Han var alldeles bedrövad och det var ett fruktansvärt misstag, men han har gjort fel. Vi vill uppmärksamma att det kanske inte är så lämpligt att arbeta vid så hög ålder. Även om han inte inser det själv, säger hon.

Men veterinären – som har varit yrkesverksam i mer än 40 år – anser att hans ålder är oviktig i sammanhanget.

– Det var en olyckshändelse. Okunnighet har ingenting att göra med detta, säger han.

”Det var fel”

Den akuttid som Simon fick var egentligen bokad för avlivning av en annan katt, menar han.

– Men den personen kom inte. Och jag frågade inte eftersom jag trodde att det var den som skulle avlivas. Det var fel från min sida. Jag förväxlade dem, säger han.

Mannen kommer att fortsätta arbeta i väntan på ansvarsnämndens beslut.

Samtidigt behandlar nämnden ytterligare en anmälan mot veterinären sedan han sytt hunden Tok utan bedövning.

– Han gav honom ett sömnmedel, men bara någon minut senare, före hunden ens reagerat på medlet börjar han sy. Trots att hunden skriker, har ont och jag protesterar, säger hundens ägare, Kristina Jansson.

Men enligt veterinären är det Kristina som missuppfattat situationen.

– Hunden hade inte det minsta ont. Att sy så ytligt på huden är ett enkelt ingrepp. Jag har gjort hundratals sådana åtgärder och kommer att göra precis på samma sätt nästa gång, säger han.