Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

”De kunde väl tagit i måttligt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-20

Palentologen om världshysterin kring Ida

Paleontologen Lars Werdelin på Naturhistoriska Riksmuseet är besviken på fyndet av fossilet "Ida". Det håller inte vad forskarna lovade tycker han.

Den saknade länken i människans evolution eller bara en ovanligt fin fossil?

Det 47 miljoner år gamla apskelettet Ida väcker hård debatt.

– Det finns ingen bäring för påståendet att det här fyndet kan förklara den saknade länken i människans utveckling, säger Lars Werdelin, paleontolog vid Riksmuseet i Stockholm.

Har lett teamet bakom ida Norske Jørn Hurum, professor och fossilexpert från Norge.

Det sparades inte på krutet när det 47 miljoner år gamla fossilet Ida (Darwinius masilla) i går presenterades för världen.

"Vår tidigaste förfader", "den saknade länken", "hälften människa, hälften lemur" och "världens åttonde underverk" var bara några av utropen från forskarteamet som leds av norrmannen Jørn Hurum, professor och fossilexpert.

Tv-program och bok

Ett tv-program om det fossila skelettet Ida är redan inspelat och snart släpps boken "The Link". Forskarteamet hade till och med förberett en hemsida om Ida som öppnades upp efter att världsnyheten avslöjats på en presskonferens i New York i USA.

Så gott som varje stor tidning över hela världen har skrivit om forskarnas fynd.

Men i dag, när uppståndelsen lagt sig något, höjs kritiska röster som kallar fyndets betydelse överdrivet och forskarteamets värdeord löjliga. På vissa bloggar och vetenskapssidor sägs allt annat än nådiga saker om gårdagens världsnyhet.

"De kunde väl tagit i måttligt?"

Lars Werdelin, paleontolog vid Riksmuseet i Stockholm, har läst igenom forskarartikeln och han är inte direkt hänförd.

– Man kan säga att jag blir mindre och mindre upprymd ju mer jag lär mig om Ida, säger han.

Han jämför forskarnas presentation och sin egen reaktion med en biopremiär.

– I trailern får du höra att "det här är filmen som ändrar filmhistorien". Och så ser du filmen och den var inte alls så speciell. Ungefär så känns det här, säger han.

– Under presskonferensen sade de att det här är fyndet "som förändrar allt". De kan väl ta i måttligt? Det är inte en felande länk mellan apan och människan, det är inte en släkting i rakt nedstigande led, det är bara båg.

"Jättefint fossil"

Lars Werdelin poängterar dock att Ida är ett jättefint fynd.

– Det är ett jättefint fossil. Det är väldigt ovanligt med fossiler av primater, och att det sedan är så här pass intakt att man till och med kan se vad hon åt som sista måltid gör att man kan lära sig mycket om hur tidiga primater utvecklades.

– Men det finns ingen bäring för påståendet att det här fyndet kan förklara den saknade länken i människans utveckling.

Han tror att mediehysterin är skapad av kommersiella skäl.

– Det var en fläskigt upplagd presskonferens och det är mycket pengar inblandade. Det är klart att man ska konversera med media men det ska vara fakta som presenteras, och fyndet var ju nog så intressant som det var. Det är bara att hoppas att den här historien inte skadar folks uppfattning om vetenskapen, säger han.