61-årig man befaras död efter villabrand

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-01

Huset brann ned till grunden

En 61-årig man tros ha dött när hans hus

i Dalarna brann ned till grunden i går.

December skördar oftast flest brandoffer.

– Det är då man tänder ljus och eldar, säger Bo Andersson, brandingenjör vid Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB.

Brandkåren hann inte fram Villan i Södersätra utanför Säter var i stort sett nedbrunnen när Dalapolisen kom fram.

Dalapolisen larmades vid halv sju-tiden i går morse. Då var villan i Södersätra norr om Säter i stort sett redan nedbrunnen. Den 61-årige mannen som bodde i huset hade i går kväll fortfarande inte hittats, utan tros ha omkommit i lågorna.

Varje år dör runt 120 personer i bränder, enligt statistik från Brandskyddsföreningen.

Fler barn dör

Natten mot julafton avled en 3-årig flicka i ett hus utanför Mjölby.

Bo Andersson bekymras av att andelen barn ökar – 2009 dog cirka tio barn.

– Det normala är att personer som dör i bränder är missbrukare, personer med sociala problem. Väldigt ofta är det en man i högre medelåldern. Men nu har vi sett att andra drabbas i allt större utsträckning.

”Många vet inte”

Anledningen till ökningen av barn är oklar, förklarar han.

I samband med den stora branden i Rinkeby utanför Stockholm i somras, där sex barn och en vuxen omkom, blev Bo Andersson medveten om att räddningstjänsten och MSB borde bli bättre på att informera om hur man ska bete sig när en brand uppstår.

– Då insåg jag att de flesta inte känner till att man absolut inte ska lämna sin lägenhet om en brand utbryter i samma hus. Alla hus har sedan länge byggts så att det tar minst 60 minuter till dess att en brand i en lägenhet tar sig in i intilliggande lägenheter. Därför ska man stanna i lägenheten och vänta på räddningstjänsten.

”Larm i varje rum”

När det gäller bränder som uppstår i det egna hemmet gäller det att bli varse om branden tidigt eftersom förloppet är snabbt.

– Brandlarm går att köpa för en femtiolapp. Det är en billig livförsäkring och larmen ska helst finnas i varje rum. De ökar chanserna att klara sig väsentligt.

Pulversläckare bäst

Brandsläckare bör också vara en självklarhet. En sexkilos pulversläckare, som finns i flera prisklasser, har enligt Bo Andersson nyligen visat sig bäst i test.

ANNONS