Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Fler mördare ska få livstid

Publicerad 2014-01-30

Regeringens vill ge fler mördare lagens strängaste straff

Regeringen vill att fler mördare döms till livstids fängelse. I en lagrådsremiss föreslås att brottet regelmässigt ger lagens strängaste straff, skriver Svenska Dagbladet.

I juli 2009 höjdes det tidsbestämda straffet för mord till 18 år. Ändringen ledde till fler långa fängelsestraff men fick även effekten att färre personer döms till livstids fängelse. Därför föreslår nu regeringen att brottsbalken ändras den första juli, så att det står att straffet för mord är livstids fängelse "om omständigheterna är försvårande". 

I den lagsrådsremiss som regeringen fattar beslut om idag slås det fast att "rätten till liv är den mest grundläggande av alla rättigheter". Därför bör brottet regelmässigt leda till livstids fängelse.

Kritiska mot lagskärpning

Men flera remissinstanser har invändningar. Advokatsamfundet misstänker att förslaget är en del av en partistrategisk planering inför 2014 års val. Dessutom anser de att det gått kort tid sedan straffet för mord skärptes förra gången (2009) och att en utvärdering av lagskärpningen ännu inte gjorts.

Även åklagarmyndigheten ifrågasätter om lagen bör skärpas. Hovrätten i Västra Götaland tycker att möjligheten att differentiera straffet går förlorad.

Kriminalvården anser att en icke tidsbestämd påföljd gör det svårare att planera ”en stegvis utslussning och förberedelser för ett liv i frihet utan brott och missbruk”.

Hade fått livstid

I december förra året dömdes 37-åriga Andreas Johansson för att ha mördat en 23-årig småbarnsmamma i hennes hem i Trollhättan. Kvinnans kropp ska efter mordet ha forslats bort varför det dröjde fem veckor innan den hittades. Vänersborgs tingsrätt dömde honom till 16 års fängelse. Men enligt de förändringar av lagen som regeringen nu vill se skulle mannen istället dömts till livstid. Mord som utförts i offrets hem är nämligen, enligt lagrådsremissen, ett brott som ska leda till lagens strängaste straff.