Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Farlig tandblekning säljs i Sverige

Publicerad 2014-01-27

Starka tandblekningspreparat som kan skada tänderna säljs i Sverige – trots att EU skärpt reglerna.

Tillverkarna har hittat ett sätt att gå runt lagen.

– Det finns preparat som i värsta fall kan skada emaljen för evigt, säger Catarina Wallman, odontologie doktor till Dagens Nyheter.

Att bleka tänderna blir bara mer och mer populärt. Många väljer bort den dyrare men säkra varianten – att genomgå en behandling hos tandläkaren – och köper i stället starka blekningspreparat på salonger eller på internet.

Sedan november 2012 har EU skärpt reglerna och starka preparat som har otillåtet hög koncentration av väteperoxid ska egentligen inte gå att köpa i Sverige.

”Upprörande”

Men så ser det bara ut i teorin. Både privatpersoner och behandlare som inte anlitar tandläkare har fortfarande lätt att köpa de starka produkterna.

– Det är upprörande att det stiftas lagar för att skydda konsumenterna, men att de ändå lätt kan få tag på de här produkterna. Den som använder de här starka väteperoxidprodukterna fel kan få en tillfällig irritation, en kemisk brännskada, i tandköttet. Den är övergående, men borstar man på den förvärras den. Dessutom kan man, som vid all tandblekning, få ilningar i tänderna som kan bli både långvariga och mycket irriterande, säger Catarina Wallman till DN.

Vädjar till konsumenter

Anledningen till att förbudet inte fungerar är att medlet inte alltid klassas som kosmetisk produkt. Vissa tillverkare väljer att klassificera tandblekningen som medicinteknisk produkt, och då finns inga gränsvärden för väteperoxiden. Klassificeringen följer med till landet där produkten säljs.

På Läkemedelsverket är vädjan till de som köper blekmedlet tydlig – håll koll på vad du köper, och var försiktig:

– Vi som konsumenter måste börja tänka på annat sätt. Vi kan inte förutsätta att alla varor som erbjuds oss, med den lätthet vi kan köpa dem i dag, uppfyller alla bestämmelser. Särskilt vad gäller kemiska behandlingar av egna kroppen. Jag är lite förundrad över att man inte reflekterar mer över det, säger Kerstin Kahlén, utredare på Läkemedelsverkets enhet för kosmetika produkter.

Ska tas bort

EU-kommisionen har uppmanat medlemsländerna att ta bort felaktigt märkta produkter från marknaden, ett arbete som Läkemedelsverket påbörjar i år. Hur lång tid det kommer att ta innan produkterna är borta från svensk marknad vet man dock inte.

– Ungefär samtidigt som vi fick regelverket satte man ner foten från kommissionen och sa att all tandblekning är kosmetisk, och att de medicintekniska produkterna ska bort från marknaden, säger Kerstin Kahlén, utredare på Läkemedelsverkets enhet för kosmetika produkter.