Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Här gräver Ray, 59, sin egen grav

Publicerad 2013-11-27

Barbröstad gravgrävare försvaras bara av barägare

Här gräver Ray Loxton, 59, sin egen grav.

I alla fall gräver han ner sin karriär.

Arbetsdagen blev hans sista – efter att lokaltidningen hälsat på.

Det var en varm sommardag i juni. Ray Loxton arbetade som vanligt som gravgrävare i Somerset i sydvästra Storbritannien.

Det var då lokaltidningen hälsade på.

– En fotograf kom och frågade om han fick ta en bild på mig. Jag hade solen i ögonen så jag skyddade ögonen med handen, säger Ray Loxton, enligt Daily Mail.

Glad i graven

Det skulle han inte ha gjort.

På fotogradens bilder syns en barbröstad gravägare som skrattar glatt och viftar med händerna. När den publicerades blev det skandal i den lilla staden. Lokaltidningens 15 000 läsare tyckte att han spexade och vanärade den döde.

Arbetsgivaren hängde snabbt på – och gav honom sparken.

– Jag är väldigt, väldigt arg. Jag har inte haft något otalt med dem (arbetsgivaren red. anm.) under de senaste 30 åren, säger Ray Loxton, enligt Daily Mail.

Stöd från pubägaren

Under sina fyrtio år som gravgrävare hade Ray blivit en lokal legend i den lilla staden. Just den där dagen grävde han en grav till en nyligen avliden vän. Men efter bilden i graven var allt glömt.

Arbetsgivaren vägrar uttala sig om varför Ray fick sparken. Men i lokaltidningen får han understöd av fotografen – och den lokala barägaren.

"Vad föredrar ni, att Ray Loxton ska tvinga sig själv att gråta varje gång han gräver en grav", skriver barägaren Steve Wilson i lokaltidningen.