Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Så vill Ask stoppa hämndporren

Publicerad 2014-03-05

Alliansen vill skärpa lagen för att stoppa hämndporren.

Drabbade ska få lättare att väcka åtal – och näthatare kan få strängare straff.

– Den lagstiftning vi har idag är skriven i en annan tid, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Alla fyra företrädare för Alliansens rättspolitik skriver i dag på Aftonbladet Debatt att det ska bli lättare att döma så kallade näthatare – som begreppet för den som hotar och kränker på nätet brukar kallas.

Tillsammans med elever på Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm diskuterade justitieminister Beatrice Ask (M) fenomenet på onsdagsförmiddagen.

– Anonymiteten på nätet är väldigt stor, det är lättare att skriva att någon är ful på nätet än att säga det till någon, säger Ale Nilsson, 15.

”Lagstiftning från annan tid”

Beatrice Ask kallar det ”baksidorna på internet”.

Hon och allianskollegorna vill att lagstiftningen om förtal och förolämpning ses över så att den som kränker och hotar på internet lättare kan bli dömd.

– Den lagstiftning vi har i dag är skriven i en annan tid, vi behöver se över bestämmelsen så att det träffar situationen som är i dag, säger Beatrice Ask.

Även fenomenet ”hämndporr”, där smygtagna nakenbilder och -filmer läggs ut som hämnd på exempelvis en partner, ser hon som ett stort bekymmer.

– Det är en oacceptabel företeelse. Här kommer vi att arbeta fram ett förslag som sätter stopp för det.

Vad är det för förslag?

– Det kommer att ingå i den utredning som vi vill att Brottsförebyggande rådet gör av polisanmälda hot och kränkningar som sker via internet. Efter det kan vi få ett underlag.

”Börjar på nätet”

Kränkningar och hot som sker via internet är lika illa som när de sker i verkligheten, anser Ask. Därför måste de behandlas på samma vis, men med en viss balans så att det funkar med nätets form.

– Vi har redan vissa regler om kränkande fotografering. Situationer på nätet kan vara lika allvarliga och där behöver vi jobba mer.

Finns det någon risk att man gör inskränkningar på yttrandefriheten med en hårdare lagstiftning?

– Jag tror att det är större risk att personer far illa. Vi har sett hur upplopp startats av förtal och förolämpningar på nätet, och unga människor som tagit sitt liv för att de kränkts. Det börjar på nätet och sedan fortsätter det, det måste vi ta på allvar.