Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Forskarens attack: Umeå hyllar rasbiolog

Publicerad 2014-02-07

Akademiskt storgräl inför teaterpjäs på museum

En pjäs om en arkeolog har orsakat en het strid i samband med Kulturhuvudstadsåret.

”Man talar tyst om att Gustaf Hallström var rasbiolog och nazist”, skriver Magnus Alkarp i Dagens Nyheter i dag.

Nu slår museet tillbaka.

Arkeologen Gustaf Hallström ska gestaltas i en teaterföreställning på Västerbottens museum under kulturhuvudstadsåret i Umeå. Men Hallström är en kontroversiell person. I en debattartikel i dagens DN kultur reagerar Magnus Alkarp, historiker och författare, på att pjäsen ska uppföras. För enligt honom var Hallström nationalsocialist med antisemitiska idéer.

Rasbiolog och nazist

Magnus Alkarp skriver att Hallström har bedrivit rasbiologisk forskning och öppnat samiska gravar för att kunna ägna sig åt skallmätning. Dessutom ska Hallström ha deltagit i etniska rensningar i Lettland och grundat riksföreningen Sverige-Tyskland där han var medlem fram till 1945.

Magnus Alkarp ger Västerbottens museum museet skarp kritik och menar att de genom teaterpjäsen hyllar en svensk nazist. Alkarp beskriver också hur pjäsens manusförfattare, Love Ersare, har utsatts för påtryckningar i sitt arbete att gestalta Hallström.

Men museet slår tillbaka.

– Pjäsen har aldrig varit tänkt som någon hyllning, säger Ulrika Grubbström, v för Västerbottens museum.

Fullständig konstnärlig frihet

Hon menar att  Love Ersare fått fullständig konstnärlig frihet att gestalta Hallström på vilket sätt han vill. Att de skulle ha försökt påverka Love Ersare att beskriva Hallström i god dager är enligt Ulrika Grubbström ren lögn.

– Vi vill inte påverka någonting och har inte försökt göra det heller, säger hon.

Enligt henne välkomnar museet den debatt som teaterpjäsen skapat och anser inte att Hallströms nazistiska förflutna lämnar någon skugga över föreställningen.

Manusförfattaren Love Ersare själv menar att han hamnat i skottgluggen mellan två akademiska läger. Ett som vill beskriva Hallström som nazist och ett som snarare vill beskriva honom som en person som kämpat för demokratin och friheten i Norden.

– Jag har fått två bilder av Hallström som krockar med varandra och jag måste vrida och vända på varje argument, säger han.

Nu blir debatten som blossat upp en del av själva föreställningen.

– Den är intressant och får komma in på ett metaplan, säger Love Ersare.

Teatern om Gustaf Hallström har premiär den första mars.

Aftonbladet har sökt Magnus Alkarp.