Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Livrädda – för Löfven

Publicerad 2012-04-05

Reinfeldt bråkar med allianskollegorna – för att inte tappa mittenväljare till S

Stefan Löfven har satt skräck i Moderaterna.

Enligt Aftonbladets ­källor har rädslan för att förlora mittenväljare till Socialdemokraterna gjort partiet handlingsförlamat.

– Moderaterna är pressade och vågar därför inte­ genomföra obekväma ­reformer, säger en alliansföreträdare.

Sedan Stefan Löfven tog över som S-ledare har partiet gått starkt framåt i opinionen. Samtidigt har Socialdemokraterna fått ökat förtroende i jobbfrågan, som många tror kommer att avgöra valet 2014.

Det har satt press på ­regeringen, som dess­utom bråkar allt mer internt. Bland annat tvistar de fyra allianspartierna om hur den höga ungdomsarbetslösheten ska motas tillbaka. Både C och FP vill sänka ingångslönerna, men har fått hårda mothugg av Moderaterna.

I går gick Fredrik Reinfeldt ut och uppmanade ­sina partiföreträdare runt om i landet att inte ställa­ upp på uppgörelser om sänkta löner i kommuner och landsting.

Tar över profilfrågor

Enligt vad Aftonbladet erfar beror statsministerns utspel på att M-toppen är livrädd för att gå högerut, eftersom de då skulle riskera att förlora viktiga mittenväljare till S som är på frammarsch.

Aftonbladet har pratat med företrädare i alla fyra allianspartierna. Flera menar att Moderaternas rädsla för att tappa väljare till S har gjort dem handlingsförlamade.

Oron finns för att Stefan­ Löfven nu ska försöka ta makten 2014 på samma sätt som Reinfeldt gjort de ­senaste två valen: genom att ta över initiativet i motståndarens profilfrågor.

– De som gick över till Moderaterna 2006 kan nog vara attraherade av Löfven och en socialdemokrati som verkar modern och som bejakar ansvarsfull finans­politik och ett starkt ­näringsliv, säger en källa i alliansen.

Samtidigt som Moderaterna avvaktar, knakar allianssamarbetet mer än någonsin. Från de mindre partierna har det kommit förslag om både en uppluckring av arbetsrätten och sänkta ungdomslöner. Men idéerna har fått kalla handen av Fredrik Reinfeldt.

– Han tar hellre en intern konflikt i alliansen än att gå högerut, vilket vi andra partier vill, säger en profilerad allianspolitiker.

Går åt olika håll

Men det som kan bli ett problem för Moderaterna, kan bli de andra allians­partiernas lycka.

– M säger spontant nej till varje förslag, vilket de kan göra ett tag till. Men om de inte tänker nytt, kan de snart förlora väljare även till de andra borgerliga partierna, säger en källa.

Men inom alliansen finns även de som förklarar det högre tonläget med att partierna nu är inne i en fas där de utvecklar sin politik för framtiden på egen hand.

”Antog idéprogram”

Och att S nu återigen ­leder i opinionsmätningarna är heller inte alla oroliga för. Efter att Mona Sahlin tog över partiet 2007 pekade opinionskurvorna brant uppåt. Men uppgången försvann på kort tid. Enligt alliansföreträdare berodde det på att regeringen vinner i ett skarpt politiskt läge.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten känner inte igen bilden av att partiet hellre tar en konflikt inom alliansen än gör en politisk högersväng.

– Det är inte min bild. Vi arbetar med att se och försöka lösa samhällsproblem, säger hon.

Enligt Arkelsten stämmer det inte heller att partiet står handlingsförlamat.

– Min bild är att vi fortsätter förnyelsen, på senaste stämman antog vi ett idéprogram, ett kommunprogram, ny utrikespolitik. Vi har dessutom nyss lanserat fem arbetsgrupper som har till uppgift att ta fram förslag inför 2014, säger hon.