Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Så fångar du tjuven på bild

Publicerad 2011-11-21

Expertens bästa tips

Boven på bild Här fångas en tjuv på bild i Nyköping via en kameradetektor.

En inbrottsvåg har drabbat Sverige.

Men det finns enkla knep som håller bovarna borta.

Ett av dem: en kameradetektor som fångar tjuven på bild.  

– Bilderna går att använda som bevismaterial, säger Bänkt Olsson på Securitas Direct.

Villainbrotten ökar i stora delar av Sverige. Kringresande ligor misstänks rikta in sig på mindre orter utanför storstäderna. Nu har polisen i Skåne, Halland, Blekinge och Smålandslänen bildat en gemensam insatsgrupp, skriver DN.se.

”Snart 700 inbrott”

Och inbrotten ökar även i Stockholm.

– Vi är snart uppe i 700 inbrott under 2011 och vi har aldrig varit uppe över 600 tidigare år, säger Karin Altahr-Cederberg vid Norrortspolisen, som också är ordförande för Stockholmspolisens bostadsgrupp, till TT.

Det finns dock enkla knep som håller tjuvarna borta. Ett av dem är ett inbrottslarm med en kameradetektor som fångar inkräktaren på bild när den tar sig in i ditt hus.

– När någon kommer aktiveras kameran och tar tre stillbilder. Det handlar inte om övervakning, vi kallar det bildverifiering. Men det är väldigt vanligt att man upptäckter tjuven så och det går att använda bilderna som bevismaterial, säger  Bänkt Olsson på Securitas Direct.

”Få det att se ut som om du är hemma”

Marknaden för inbrottslarm har revolutionerats de senaste åren. Förutom inbrott kan de upptäckta rökutveckling och är ofta kopplade direkt till säkerhetsföretaget eller larmcentralen.

– Men det viktigaste förutom att installera ett inbrottslarm är att få det att se ut som om du är hemma. Situationen har ju förändrats lite från förut då tjuvarna var som aktivast under semestertiderna. Nu tar sig många in under eftermiddagen då du är på jobbet och det börjar bli mörkt. Och då hjälper det inte att låta grannen tömma soptunnan, skotta eller klippa gräset, säger Olsson.

”Ha god kontakt med grannarna”

Han tipsar istället om en rad enkla förändringar. Bland annat rörelsesensorer för belysning, timer på lamporna och att inta ha värdefulla saker framme på för synliga ställen.

– Man bör ha något form av skydd mot inbrott, men det som är viktigt att tänka igenom är vilka svaga punkter man har. Tjuvarna vill helst inte slå sönder rutor. Dåliga fönsterlås och altandörrar är vanliga vägar in, säger Olsson och fortsätter:

– Men glöm inte att ha god kontakt med dina grannar. Det är ett ovärderligt tips.

Vad behöver du hjälp med?

Hitta personal som passar dig där du bor:

Larm/säkerhetssystem

Låssmed

Hemstädning

Flyttstädning

Snickeri

Målning

Badrumsrenovering

Vad behöver du hjälp med?

Hitta personal som passar dig där du bor:

Larm/säkerhetssystem

Låssmed

Hemstädning

Flyttstädning

Snickeri

Målning

Badrumsrenovering

Jonas Blomquist/Minimedia

Följ ämnen i artikeln