Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Karins nya uppdrag hotar familjelyckan

Publicerad 2012-04-19

Nya ministern riskerade makens jobbStora M-släkten kan vara ett problem

”INGA SKELETT” När Karin Enström fick frågan av statsminister Fredrik Reinfeldt fick hon redogöra för om hon har några skelett i garderoben. ”Det verkar som allt var bra”, säger hon.

Valet av Karin Enström som ny försvarsminister ställer till det för hennes familj.

Tvingas hon till nedskärningar inom Försvarsmakten kan både make och bror drabbas.

Och om hon granskas av Konstitutionsutskottet får hennes svåger inte vara med.

DAGS FÖR UTMANINGAR Fredrik Reinfeldt tog nästan tre veckor på sig innan han utsåg en ny försvarsminister. Det blev moderaten Karin Enström, 46. ”Nu handlar det för henne om att ta sig an ­mycket av de framtidsutmaningar som finns inom försvaret”, säger han.

Knappt tre veckor efter att Sten Tolgfors avgick som försvarsminister som en följd av Saudiaffären utsågs Karin Enström till hans ­ersättare. Med sin erfarenhet från riksdagen och försvaret – hon är just nu tjänstledig från jobbet som kapten i amfibie­kåren – var hon en av de mest givna kandidaterna.

Redan samma dag som Tolgfors avgick skojades det bland Moderaterna i Vaxholm, där Enström är ordförande i kommunfullmäktige. Partikamraterna, som i går gladdes över utnämningen, pekade genast ut henne som ny försvarsminister.

”Dags för dig, Karin”

– Det var många av oss som satt med henne när Tolgfors avgick. Vi sa ”­Karin, nu måste det vara dags för dig”, men hon var iskall. Hon visste naturligtvis ingenting, säger Lars Lindgren, ord­förande i Vaxholmsmoderaterna.

Enström, som nu lämnar posten som ordförande i utrikesutskottet, beskrivs både av sina partivänner och motståndare som en samlad och kompetent person.

– Hon är en duktig politiker som det går att göra förhandlingar med. Gör man ett handslag och kommer överens om något så håller det, säger Urban Ahlin, ­Socialdemokraternas talesperson i utrikesfrågor.

Men utnämningen av ­Enström skapar problem för hennes familj. Maken Anders är överstelöjtnant och brodern Henrik Landerholm är chef för den svenska insatsen i Afghanistan.

Om regeringen beslutar om nedskärningar i försvaret riskerar alltså familjekassan att minska.

Granskad av jurister

I går meddelade Karin ­Enström själv att utnämningen även kunde inne­bära att hennes make tvingades byta jobb, eftersom det ­annars kunde finnas risk för jäv. Men efter att Försvarsmaktens ­jurister granskat fallet kom beskedet att ­Anders Enström får jobba kvar.

Samtidigt kvarstår de problem som kan uppstå om den nya försvarsministern dras in i Saudiaffären och blir föremål för en granskning i Konstitutionsutskottet, KU.

Där sitter nämligen hennes svåger Per Bill (M) som vice ordförande.

– I situationer där en KU-ledamot kan bli jävig, får personen gå ut från mötena. Vi har sådana situationer ­ibland, till exempel med ­före detta regeringsmedlemmar, säger KU:s ord­förande Peter Eriksson (MP).

Ingen smekmånad

Men trots de möjliga problemen gläds Karin Enströms familj åt gårdagens besked.

– Jag gratulerar henne och tror inte att det blir några problem. Vi har arbetat med sådana frågor på var sitt håll tidigare och det vi gör hemma är en helt annan sak, ­säger Anders Enström.

Även brodern Henrik Landerholm, som också var aktuell för jobbet som försvarsminister, menade att hon som yrkesofficer passar utmärkt för jobbet.

Karin Enström får dock ingen smekmånad på sin nya post. I går pressades hon hårt med frågor om Saudi­affären och om Sverige ska exportera vapen till diktaturer.

– Vi har en strikt vapenexportlagstiftning. Det finns ett uppdrag från riksdagen att den ska ses över och det är bra, säger hon.

Karin Enström blev glad av frågan från Fredrik Reinfeldt: ”Som politiker så är det en av de högsta posterna man kan få. Sedan för mig personligen så innebär det en del förändringar, och kanske för min familj”, säger hon.