Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kolla – ’Kålle’ har äntligen fått Ada

Publicerad 2012-05-27

Nya LO-ledningen utsedd – lovar att ta tag i jobben

DE HAR I ALLA FALL JOBB Karl-Petter Thorwaldsson, Ingela Edlund och Tobias Baudin ska fixa nya jobb.

Nyvalde LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson får sällskap av ­Ingela Edlund på tronen.

Dessutom blir den gamle rivalen Tobias Baudin hans nya parhäst.

– Vi ska bryta ryggen av massarbetslösheten, säger Thorwaldsson.

En lycklig men nervös Karl-Petter Thorwaldsson valdes i går till ny LO-ordförande efter Wanja Lundby-Wedin. Några timmar senare fick ”Kålle”, som han kallas, också sin Ada. Hon heter Ingela Edlund, har sin bakgrund inom Seko, och blir nu andra ­vice ordförande.

– Jag hoppas att jag ska kunna bidra med de kunskaper jag har från det näringspolitiska området, säger hon.

Orolig för splittring

Samtidigt valdes Tobias Baudin från Kommunal till vice ordförande. För bara några veckor sedan valde han att dra tillbaka sin ­kandidatur till ordförandeposten trots att han ­hade stöd av en majoritet av ombuden på kongressen.

– Om jag och Karl-­Petter hade valt att gå fram som två olika kandidater var jag väldigt orolig för ökad splittring inom LO. Det är det sista vi behöver nu, det tjänar ­bara arbetsgivarna på, ­säger han.

Efter en långdragen och slitsam process är nu ­stora delar av den nya LO-ledningen på plats. I dag väljs dessutom Torbjörn Johansson från Byggnads med stor sannolikhet till ny avtalssekreterare.

Kritiserar regeringen

Förväntningarna är ­höga på Thorwaldsson och hans nya gäng. De tar över ett LO som förlorat mycket inflytande och makt de senaste åren.

– Det finns 384 000 arbetslösa i Sverige. Det är mass­arbetslöshet. Vår uppgift är att göra något åt det. Vi ska bryta ryggen av massarbetslösheten, säger han.

Thorwaldsson gav ­också en rejäl känga åt ­regeringen och de förslag som kommit om sänkta ingångslöner.

– Arbetsgivare och ­hö­- gern blir allt mer arroganta. Vi kan ­inte börja en debatt om Sveriges framtid med att ha ­politiker som vill sänka ­löner, säger han.