Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Förre FOI-direktören: ”Oansvarigt att avgå”

Publicerad 2012-03-29

Förre generaldirektören på FOI, Madelene Sandström upprörs över Tolgfors avgång.

– Det här är inte att ta sitt ansvar. Det här löser ingenting, säger hon till Aftonbladet.

Madelene Sandström avgick som generaldirektör på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, 2009. Anledningen:

– Jag stod inte ut att jobba under förhållandena som rådde. Varken jag eller personalen mådde inte bra.

”Löser ingenting”

Hon har varit en av nyckelpersonerna som bekräftat viktiga delar av Saudiaffären som först avslöjades av Sveriges Radio Ekot den 6 mars, och även de avslöjanden som Aftonbladet kom med i tisdags om mörkläggning av ett möte med saudierna, där förevändningen skulle ha varit att "ministern måste skyddas".

När försvarministern nu meddelar sin avgång blir hon upprörd.

– Jag sitter inte och firar. Det här är en dålig lösning för alla. Inom nationens toppskick sätter man sig ner och löser saker på ett konstruktivt sätt, långsiktigt, i sina relationer med FOI, Saudiarabien och näringslivet. Tar man ett jobb som statsråd har man ett enormt ansvar för att se till Sveriges bästa. Det här är inte att ta sitt ansvar.

”Avgår eftersom han gjort sig ensam”

Sandström anser att avgången är representativ för hanteringen av frågorna genom hela processen:

– Det råder en destruktiv anda. Det har gått ut på att hitta syndabockar att sparka på i stället för att sätta sig ner och säga: "Det här blev fel. Nu måste vi hitta en lösning tillsammans". Det är något som Sten Tolgfors hela tiden haft svårt för och det har inneburit att han har suttit ensam. Det gör i sin tur att han nu avgår – för det går inte att hantera en sådan här fråga ensam.

– Svensk statsförvaltning bygger på ett nära samarbete mellan myndigheter och regeringskansli, inte motarbete, säger Madelene Sandström till Aftonbladet.