Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Sverige bland de bästa på att vaccinera

Publicerad 2021-05-20

Trots svidande kritik har nu Sverige en av de högsta vaccinationstäckningarna i hela Europa, högre än i både Danmark och Norge, samtidigt som våra dödstal fortfarande är förhållandevis låga.

Kritiken mot regeringens, Folkhälsomyndighetens och sjukvårdsregionernas handhavande av vaccinationerna mot covid-19 har varit hård. Inte minst från oppositionen.

– Tänk utanför boxen, uppmanade en frustrerad Ulf Kristersson (M) under en partiledardebatt och nämnde hur andra länder byggde vaccinationsmottagningar i fältsjukhus, ishallar och fotbollsarenor.

Han tyckte också att Sverige borde köpa "eget vaccin" och pekade på Danmark och Österrike som exempel.

Men nu, fyra månader senare, visar det sig att Sverige har bland den högsta vaccinationstäckningen i hela Europa, samtidigt som våra dödstal är bland de allra lägsta.

– Jag tror att det reflekterar att vi har organiserat det väl och att vi har en hög vaccinationsvilja, säger den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström, till TT.

Inte sämst i klassen

De vacciner som används i Sverige ges i två doser, där den första anses som allra viktigast, eftersom det är den som skyddar mot svår sjukdom, sjukhusvistelse och död.

Enligt de senaste siffrorna från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC (19 maj) har nu 40,4 procent av den svenska befolkningen, 18 år eller äldre, fått minst en vaccindos.

Det är högre än i de flesta andra länder inom EU/EEA (dit även Norge och Island räknas).

Samma datum var motsvarande andel i exempelvis Frankrike 38,5 procent, Spanien (39,3), Polen (37,4), Österrike (41,0), Tjeckien (35,2), Norge (36,2), Danmark (35,7), Tyskland (44,3) samt Grekland (31,3).

Nederländerna ligger i nivå med Sverige, men de båda ö-nationerna Island och Malta har passerat 50-procent vaccinationstäckning, där nu 52,4 respektive 57,4 procent har fått sin första dos.

– Det är helt uppenbart att geografin har stor betydelse, som på Malta där alla bor inom en timme från flygplatsen, medan de många fjordarna och byarna är en utmaning för Norge, säger Richard Bergström.

Eftersom det finns en viss eftersläpning i rapporteringen, bör siffrorna tas med en nypa salt, men de visar att bilden av att Sverige skulle vara anmärkningsvärt långsammare än andra länder helt enkelt inte stämmer, menar Richard Bergström.

Stor skillnader

I Sverige och andra länderna har gamla och sjuka prioriterats framför unga och friska.

– Mitt intryck är att det här har följts ganska väl i de olika länderna, även om det finns andra skillnader. I Tyskland, till exempel, har man sex faser. Där har vissa yrkesgrupper, som brandmän och poliser fått vaccinera sig före den stora allmänheten, säger Richard Bergström.

I Sverige tyder allting på att regionerna skött sitt uppdrag och vaccinerat "uppifrån och ner" där äldreboendena var först ut av dem alla, något som resulterade i att antalet som dör i covid-19 minskade snabbt. Under den senaste rapporterade fjortondagarsperioden (vecka 17 och 18) till ECDC registrerades 6,6 dödsfall med covid-19 i Sverige per 100 000 invånare.

Det kan jämföras med länder som Frankrike (52,5), Italien (60,3), Spanien (24,4), Tyskland (38,5) och Österrike (32,5).

I andra länder, som Polen, Tjeckien, Bulgarien och Slovakien är siffrorna ännu högre. Allra högst ligger Ungern som under motsvarande period rapporterade 194 dödsfall per 100 000 invånare.

Norge ligger något lägre än Sverige med 5,6 dödsfall per 100 000 invånare, men allra lägst är dödligheten just nu på Island (0,0), följt av Finland (3,3) och Danmark (3,4).