Tio år efter storbranden – så har Sverige rustat

Markus Botsjö/TT

Uppdaterad 2024-07-05 09.25 | Publicerad 2024-07-04 20.37

För tio år sedan drabbades Sverige av den värsta skogsbranden i modern tid. Med det blottlades flera brister i den svenska krisberedskapen.

– Vi var sena i starten och såg inte tidigt nog vad som skulle kunna hända, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB.

Från utsiktstornet på Grävlingsberget, ungefär 20 meter över markytan, fortsätter det gröna men låga landskapet så långt ögat kan nå. Några grå, döda träd sticker upp här och där. Skogen som brann ner i Västmanland sommaren 2014 är i dag ett grönskande naturreservat men det kommer att ta över 100 år innan skogen är återställd.

I branden, som tros ha startats av en gnista från en skogsmaskin, miste en människa livet, två skadades allvarligt och ett område lika stort som 25 000 fotbollsplaner brann upp.

Katastrofen blev en väckarklocka för svensk krisberedskap. Utredningar konstaterade brister i samordningen, senfärdiga första insatser och bristande kunskap om släckningsarbete.

– I dag är vi mycket mer förberedda. Vi kan till exempel bedöma brandrisken med hjälp av data från SMHI som vi inte kunde då, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Helikoptrar ett samtal bort

Små kommuner har slagits ihop i större räddningsförbund och vägarna till att få förstärkning utifrån har kortats.

– Då visste man inte vart man skulle vända sig för förstärkning med helikoptrar och plan. I dag så lyfter man luren till MSB. Så det är ett telefonsamtal bort, tillägger hon.

2014 var Mats Jansson räddningschef i Fagersta och Norberg, två av de fyra drabbade kommunerna.

– Det var något vi aldrig hade sett i Sverige innan. Branden skapade sitt eget väder till och med, säger han och fortsätter:

– I dag kan vi snabbare dra in fler resurser som kan vara på plats inom en till två timmar. Vi kan flyga drönare för att få överblick och det finns större nationella depåer med räddningsmateriel.

Även om beredskapen blivit bättre så kan man inte utesluta en lika stor skogsbrand i framtiden, enligt Mats Jansson.

– Under ogynnsamma förhållanden på fel plats så går det inte att utesluta. Vi har också klimatförändringar som ökar risken.

”Hade packat bilen”

Mariann Severinsson har tagit med några vänner till naturreservatet och det är inte första gången hon är här. Hon bor i Norberg, ett samhälle där invånarna gjorde sig redo för en evakuering som i sista stund blåstes av.

– Jag hade packat bilen för att åka men precis när jag skulle gå ut så började det regna. Det var verkligen ett bönesvar. Varje gång det blir torrt på sommaren nu så ber jag för regn, säger hon.