Rysk-ukrainska gayäktenskapet som Putin hatar
Publicerad 2024-11-09 08.53
Hbtq-rörelsen förbjöds nyligen i Putins rike – men ryska Olga, 32, hann ta sig ut.
Sedan gifte hon sig med ukrainska Nadja, 37.
– Ingen kan förbjuda oss att älska varandra, säger Olga.
Senaste decenniet har varit mörkt för homosexuella ryssar. Tumskruvarna har stegvis dragits åt sedan 2013. Kulmen kom förra året när hela HBTQ-rörelsen stämplades som extremistisk.
Våren 2022 – nästan samtidigt som Putin invaderade Ukraina – likviderades människorättsorganisationen Sfera som hjälper hbtq-personer i Ryssland.
En av de anställda, Olga Razmachova i Sankt Petersburg, deltog i flera demonstrationer mot kriget och publicerade med några vänner ett öppet brev bland ryska psykologer till stöd för Ukraina, som fick över 5 000 underskrifter.
Olga driver också ”Feministen investerar”, en Telegram-kanal med nästan 20 000 prenumeranter som hon gjorde om till en antikrigsplattform. Hon var helt inställd på att stanna i Ryssland och fortsätta demonstrera mot Putins krig.
”Var på riktigt glad för vår skull”
Men under en tjänsteresa till tjeckiska Prag träffade hon ukrainska Nadja Sjaripova. När de blev ett par bestämde Olga sig för att satsa på kärleken, vilket innebar att hon måste lämna hemlandet.
– Jag beslöt mig för att emigrera. Det började bli farligt att stanna i Ryssland. Och jag var inte beredd att öka stressen för Nadja, som redan oroade sig för brodern som var kvar i Ukraina. Jag ville se till att hon inte behövde tänka på hur jag hade det också, säger Olga.
I december 2022 – efter att Olga lämnat landet – blev det förbjudet i Ryssland att ens visa offentligt att man är homosexuell. Samma månad gifte sig Olga och Nadja i Mexiko. Det var enklaste sättet eftersom ingen av dem var EU-medborgare.
I Latinamerika spelade totalförbudet mot gaybröllop i Ryssland ingen roll. I stället möttes de av en leende mexikanska som vigde dem:
– Hon var på riktigt glad för vår skull, säger Olga.
Inte heller i Ukraina är gaybröllop tillåtna, men politikerna diskuterar om partnerskap ska tillåtas.
”Såg mitt inre och var öppen för att umgås”
Många ukrainare vägrar nuförtiden att umgås med ryssar som Olga. Men inte Nadja, och inte heller andra ukrainare som de umgås med i nuvarande hemstaden Prag.
– Nadja hade inte behövt bemöta mig på ett bra sätt, med tanke på att många ryssar stödjer kriget eller blundar för det. Men hon såg mitt inre och var öppen för att umgås, säger Olga.
Nadja hade dåliga erfarenheter – till exempel av mormodern på Krim som trodde på de ryska fejknyheterna medan sonen i Ukraina gömde sig för ryska bomber i en källare – men var ändå öppen för Olga.
– Olga bryr sig lika mycket om Ukraina som ukrainarna själva. För mig är det mycket viktigt att hon fortsätter sitt människorättsarbete för Ukraina, säger Nadja.
Olga jobbar fortfarande för den numera exilryska hbtq-organisationen Sfera. Hennes uppgift som koordinator är att sätta ryska och ukrainska homosexuella i kontakt med psykologer:
– Jag leder vår tjänst för psykologisk hjälp via nätet, bland annat för homosexuella som är kvar i Ryssland. Under 2023 ordnade vi psykologhjälp åt 248 personer. Antalet sökande som har självmordstankar har ökat på senare tid, konstaterar Olga.
”Ni är som ett filmmanus”
Nadja, som flyttade till Prag 2021 men kommer från ukrainska Cherson, har lyckats få sina föräldrar att flytta från uppväxtstaden till Tjeckien. Nu planerar hon och Olga att skaffa barn i det nya hemlandet. När de berättar om sin kärlek i sociala medier blir läsarna glada och skriver kommentarer:
”Oppositionell ryska förälskar sig i ukrainska, det är som ett manus för en framtida film,” lyder ett inlägg.
Utan att behöva oroa sig kan Olga och Nadja numera delta i Prags Pridefestivaler:
– Här blir vi sedda. I Ryssland känner man sig som en andra klassens medborgare. Homosexuella i norra Kaukasus riskerar att bli mördade om de kommer ut, konstaterar Olga Razmachova och fortsätter:
– Putin använder hbtq-temat i sitt motstånd mot Västvärlden. Han påstår att det ryska folket måste räddas från hbtq-rörelsen. Putin motiverar till och med kriget mot Ukraina med att ”vi måste se till att Pride-festivalerna inte kommer till Moskva”.
Källor: Intervju med Olga samt artiklar från nyhetssajterna Cholod och Radio Svoboda.