Storbrand på mjölkgård – 200 kor döda

Alice Nordevik/TT

Petra Hedbom/TT

Uppdaterad 08.51 | Publicerad 05.26

200 kor har dött i en ladugårdsbrand natten till fredagen. Arkivbild.

Omkring 200 kor har dött i en ladugårdsbrand på en mjölkgård i Nora kommun. Polis och räddningstjänst larmades till platsen av ett tidningsbud strax före klockan 04.

– Det var tidningsbudet som upptäckte branden. 200 djur har gått åt, varav 100 mjölkkor plus ungdjur och kalvar, säger Peter Persson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

En stor räddningsinsats har pågått under morgonen på platsen med fokus på att stoppa elden från att sprida sig till närliggande byggnader, vilken man nu lyckats med.

– Redan när larmet ringdes in så var ladugården i princip helt övertänd och inga djur gick att rädda, säger Ilona Lindholm på SOS Alarm.

Klockan 07 uppger SOS Alarm att räddningstjänsten lyckats släcka stora delar av branden men släckningsarbetet ska fortsätta under dagen.

– Vi kommer att ha fortsatt bevakning av platsen för att säkerställa att branden inte börjar igen, säger Oscar Siljehav Lilja, vakthavande befäl vid Räddningstjänsten Region Berglagen.

Polisen har under morgonen lämnat platsen men kommer att återvända senare för att spärra av området runt gården, uppger Gabriel Henning, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

Hur branden började är okänt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln