Åklagare åtalas – ska ha läckt uppgifter om mord

Publicerad 2024-06-10

Ismail Abdo.

En åklagare som är kusin till gängledaren Ismail Abdo åtalas för brott mot tystnadsplikten.

Kvinnan ska ha röjt uppgifter om ett gängmord som hon själv utredde.

Under måndagen åtalades en åklagare för två fall av brott mot tystnadsplikten.

I det första fallet ska hon i juli i fjol ha fotograferat en datorskärm med information om vem som var misstänkt för ett grovt vapenbrott.

Enligt åtalet har hon skickat vidare bilden till en annan person. Hon ska därefter i textmeddelanden ha röjt uppgifter om personens ålder och att denne var frihetsberövad.

Kvinnan har medgett händelseförloppet men nekar till brott, eftersom hon menar att hon inte röjt den misstänkte personens identitet.

Bevisning från chattar

Det andra fallet handlar om en utredning av ett gängmord där åklagaren själv var förundersökningsledare under 2022. Även här ska hon ha skickat textmeddelanden med uppgifter om hur mordet gick till, vem som hade skjutits och hur kulorna träffat kroppen.

Alla uppgifterna som hon skickade vidare var hemliga och omfattades av förundersökningssekretess.

Även i det här fallet erkänner kvinnan händelseförloppet, men nekar till brott.

I åtalet står att hon ”bestrider ansvar och gör gällande att syftet endast varit att till närstående ventilera sin uppfattning kring omständigheterna vid mordet”.

I bevisningen finns utdrag från chattkonversationer som kvinnan haft med personen hon läckt till.

Enligt uppgifter till Expressen ska kvinnan ha delat information som hon fått i sin yrkesroll med släktingar. Dock ska hon inte ha delat det direkt med Ismail Abdo.

Arkivbild.

Utreddes för tjänstefel

Det var i höstas som SVT avslöjade att åklagaren hade utrett ärenden kopplade till Foxtrotnätverket, samtidigt som hon var släkt med gängtoppen Ismail Abdo.

Då inleddes en utredning om tjänstefel, men den lades ner i februari. Utredarna kunde inte slå fast att det funnits någon koppling mellan åklagarens ärenden och Foxtrotnätverket.

Åklagaren har tidigare berättat för Expressen att hon hela tiden varit öppen mot arbetsgivaren om sina släktband.

Följ ämnen i artikeln